Helyi közélet

2008.12.05. 08:54

"Kisemmizett magyarok" - fórum az állami vagyonvesztésről

<p>Miskolc - "Mi lesz velünk, kisemmizett magyarokkal? - beszélgetés az állami vagyonvesztésről” címmel rendeztek fideszes fórumot csütörtökön este a Diósgyőri Ady Szabadidő Központban.</p>

Dr. Szinay Attila, a Fidesz miskolci frakcióvezetője a meghívó, a két előadó pedig dr. Bencze Izabella, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság volt igazgatóhelyettese, és Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő. Mindkettőjüket a rendezvény előtt kérdeztük arról, hogy „Mi lesz velünk?, mi történt velünk, az állami vagyonnal, az ő interpretálásukban?”

Molnár Oszkár mondandójának lényege: csak egy más összetételű kormány vezetésével lábalhat ki a bajból az ország, amelynek válságát az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikája okozta. A képviselő szerint nem kiút az IMF-hitel. Gyökeres államháztartási reformra, az állami bürokrácia drasztikus csökkentésére van szükség.

Tízezer milliárd

A kis- és középvállalkozások támogatását pedig nem újból és újból be kell jelenteni, hanem eredményesen csinálni kell. Molnár Oszkár hozzázette: újra kell fogalmazni a pályázati rendszert, le kell ülni tárgyalni az Unióval, hogy a lengyel minta alapján nálunk is helyben, fejkvóta alapján döntsenek a támogatásokról.

Dr. Bencze Izabella az állami vagyon magánkézbe kerülésének korszakait mutatta be, mint mondta: „megrázó adatokkal”. Néhány az általa felsoroltak közül: 1987 és 1990 között „mintegy ezer vállalat tűnt el, mélyen alulértékelve, magánzsebekben”. Állami kontroll nélkül, törvényesen. „Az 1990-től 2002-ig tartó években az ÁSZ szerint (2003-as értéken) 12.200 milliárd forintnyi állami vagyont privatizáltak, az összegből 7 ezer milliárd sorsa követhetetlen.” Dr. Bencze Izabella szerint „mára alaphangon (indexált értéken) több mint 10 ezer milliárdnyi vagyont loptak el a nemzettől. ” „Miközben a ma meglevő nemzeti vagyon 48 százalékát a lakosság 3 százaléka birtokolja”– tette hozzá.

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában