Helyi közélet

2008.12.13. 10:58

Éjjel is figyelnek a miskolci kamerák

<p>Miskolc - Éjjel is látnak az új, miskolci térfigyelő kamerák. Nemcsak látnak, hanem néznek is.</p>

Ahogy azt korábban megírtuk, bővül a miskolci térfigyelő kamerák hálózata. Vagyis: bővült. Pár napja már működnek az új kamerák, amelyeket most „mutattak be” a sajtó képviselőinek.

Káli Sándor polgármester, dr. Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya, Nyírő Pál, a város közbiztonsági tanácsnoka és Papp Tamás, a közterület-felügyeleti főosztály vezetője tartotta a tájékoztatót, amelyen részt vett a kivitelező budapesti cég (az Erando Kft.) műszaki igazgatója, Kandolka László. (Közbeszerzéssel választották ki őket – hangzott el.)

 „Ingyen” működnek

Okkal várják Miskolcon is a közterületeken elkövetett bűntettek és szabálysértések számának csökkenését a kameráknak köszönhetően, mindenütt ez a tapasztalat. (Miskolcon is, hiszen már eddig is voltak kamerák.) Megelőző, elriasztó szerepükön túl arra is alkalmasak, hogy a rögzített képek alapján bűnügyeket derítsenek fel a térfigyelő rendszer segítségével.
A rendszer kiépítése 15 millió forintba került, üzemeltetése lényegében „semmibe”, mert mind a két végponton – a rendőrségen és a közterület-felügyeletnél – műszakban, a fizetésükért figyelik a monitorokat az azzal megbízottak. Az adatokat csak a rendőrségen rögzítik.

Egy kamerát szereltek fel a Petőfi téren, kettőt a Hősök terén, kettőt a Dr. Antall József téren, egyet a „Villanyrendőrnél”, kettőt a Szinva teraszon. És van egy mobil kamera, a közterület-felügyelet autójába szerelve.

Jövőre bővülne

Szinte mindent látnak ezek a kamerák: 26-szoros nagyításra képesek, a felvételeken az elkövető arca is felismerhető. Úgynevezett speed dóm kamerákról van szó, amelyek 360 fokban körbeforgathatók.
Elhangzott: a miskolci közterület-felügyelet újabb pályázatot nyújtott be, jövőre szeretnék tovább bővíteni a rendszert. 50 millió forintra pályáznak, amiből 25-28 új kamerát tudnának felszerelni. Igény van bőven, többek között játszótereket védenének, azután nagyon kellene Diósgyőrbe, elkelne a Martin-Kertvárosban és egyebütt. Miskolcon jelenleg 24 kamera van: az Avason és a belváros egy részén.

Kameraképnéző

A megye több településén van – vagy lesz – térfigyelőkamera-rendszer. Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa egyebek között elmondta: mindenütt az a tapasztalat, hogy komoly bűnmegelőző hatásuk van a kameráknak. Tiszaújvárosban, ahol főleg a szórakozóhelyek környékén szereltek fel ilyeneket, nagy mértékben csökkent a garázdaságok-szabálysértések száma. 2005. március 1-étől 9 kamera működik, 2007-ben további 6-ot szereltek fel. Ezek a kamerák a város kétharmadát látják. Ózdon most december 1-étől lépett be 10 kamera. Kazincbarcikán még nincs, de pályáznak, jövőre szeretnék kiépíteni a rendszert. Ami nagyban segíti a rendőrség munkáját.

SZG

Kapcsolódó cikkek:

  • webkamera.boon.hu
  • Hol lesznek térfigyelő kamerák Miskolcon?  
  • A térfigyelő buktatta le a miskolci elkövetőt  
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában