Helyi közélet

2008.12.10. 14:31

Cigi, cigi, bő egymillió forintért Borsodban

<p>Miskolc - A leggyakoribb a jövedéki törvénysértés, de orgazdára is bukkantak a vám- és pénzügyőrök a Csillagszóró II. akcióban. Miskolcon és a megyében 66 ellenőrzést végeztek eddig, 28 jogsértést tártak fel...&#160;</p>

A bő egymilliós cigarettafogás nem az utcán történt, hanem „házhoz mentek” (Miskolcon) a vámosok. 2650 csomag (ukrán) cigarettát leltek és foglaltak le, és mert ez már nagy tételnek számít, bűncselekmény kategóriába tartozik. Van orgazda is, ő nemcsak komoly pénzbüntetésnek néz elébe, de rá – ha a bíróság úgy ítéli meg – szabadságvesztést is kiróhatnak.
Izsépy Andrea alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-Magyarországi Regionális Parancsnokságának osztályvezetője a november 20-ától január 5-éig tartó Csillagszóró II. elnevezésű fogyasztóvédelmi akciósorozat rájuk tartozó részéről tájékoztatott. (Nyolc hatóság együttműködésével zajlik az ellenőrzés. Összehangoltan, megtervezetten. Hol külön, hol megfelelő csoportokban „akcióznak”. Minden hatóság a maga területén ellenőriz.)

Ami viszont „titok”

A vám- és pénzügyőrök mindenekelőtt a bevásárlóközpontokban, a piacokon, a közterületeken és közutakon csillagszóróznak. (Mint említettük: egyedül, vagy partner hatóságokkal. Hogy hánnyal, melyekkel, mikor és hol, azt nem tudhatjuk.) A fő célkitűzés, természetesen a fogyasztók védelme, ezen belül a fináncok mindenekelőtt a feketegazdaságra, a jövedéki termékek illegális kereskedelmére, forgalmazására, szállítására „mennek rá”, továbbá a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartására (be nem tartására), ha pedig olyan szabálytalanságba botlanak, ami nem az ő területük, szólnak az illetékes hatóságnak.

Hátrahagyva eltűntek

Izsépy Andrea elmondta: december 4-éig Miskolcon és a megyében 66 ellenőrzést végeztek a vám- és pénzügyőrök, 28 jogsértést tártak fel. A 28-ból 22-nél megvan az elkövető, 6-nál nincs. (Például azért, mert az „árut” hátrahagyva eltűnt.) Legjellemzőbbek: a bizonylati fegyelem megsértése, a jogosulatlan kereskedés, a nyugta- és számlaadás elmulasztása, a jövedéki törvénysértés és jövedéki orgazdaság. A legtöbb eset jövedéki törvénysértés volt. Vagyis magyar zárjegy nélküli cigaretta és származási igazolás nélküli alkohol árusítása. Ilyen alkoholból 250 litert foglaltak le. Eddig 3 millió forint bírságot szabtak ki.
Miskolc fő „cigarettás” területei: a Búza tér, a Vasgyári piac, az Avas bizonyos részei és a Bulgárföld.
Szabados Gábor
Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában