Helyi közélet

2008.11.18. 09:27

Nézőpont: Mi? Hő?

<p><EM>Pár éve egy ismerősöm azért menekült el a panelból, mert már nem tudta fizetni a magas távhőszámlákat. Mire beköltözött családjával a felújításra szoruló kis, kertes házba, jól megemelték a gáz árát.</EM> - <STRONG>Hegyi Erika</STRONG> jegyzete.</p>

Pár éve egy ismerősöm azért menekült el a panelból, mert már nem tudta fizetni a magas távhőszámlákat. Mire beköltözött családjával a felújításra szoruló kis, kertes házba, jól megemelték a gáz árát, csóválta is a fejét, hogy ezért aztán kár volt hitelt felvennie, költözködnie. Azóta viszont mégis elégedett. Mert amit ő megtehet a saját házában, az a közös fűtési rendszerre kapcsolt lakásokban nem lehetséges.

Spórolhat például a lakás hőmérsékletének alacsonyabbra állításával, amit a korszerűsítésen át nem esett panelben legfeljebb az ablakok kitárásával lehet elérni, persze pénz megtakarítása nélkül. Aztán ott vannak a korszerűbbnél korszerűbb gázkazánok, a legújabb az úgynevezett kondenzációs, ami akár a fogyasztás 40 százalékát is képes megtakarítani. Aki pedig olcsón tud fához jutni, inkább a vegyes tüzelésű kazánokat részesíti előnyben, vagy vásárol magának egy kandallót a hideg, téli estékre gondolva. Ismerek olyan nyugdíjasokat, akik télen lakásuk csak azon helyiségeit fűtik, ahol tartózkodnak. Így is lehet spórolni.
Tény, hogy a szigetelésen átesett társasházak fűtési rendszere is korszerűsödött, és ez meg is látszik a lakók fűtésszámláján. De azért még így is sóvárogva nézik azon házak lakóit, akik idejében kapcsoltak, és sikerült leválniuk a távfűtésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában