Helyi közélet

2008.11.18. 08:32

Nem elég, hogy amputálták...!

<p>Miskolc - A minap egy 100 évesnél is idősebb olvasónk hívott fel, közbenjárásunkat kérve. Bár a felesége már két éve elhunyt, Kővári Györgyöt csak nem hagyják nyugodni párja halálának előzményei. Ha nem hagyják leesni a kórházi ágyról...</p>

– Azt szeretném kideríteni, hogy az elvárható gondossággal ápolták-e a feleségemet a kórházban, vagy sem - vetette előre Kővári György.

Két éve történt

Az idős asszony többféle betegségben is szenvedett, de alapvetően a cukorbetegségéből fakadó érszűkület miatt került a sebészetre, ahol a jobb lábát amputálták. Csakhogy másnap bekövetkezett a baleset: leesett a betegágyról. Ezt a tényt már a másik kórház dokumentumai rögzítik (bekövetkeztének pontos ideje nélkül), amelynek traumatológiai osztályán a baleset nyomán keletkezett bal oldali combnyaktörés miatti műtétet végezték. Néhány nap múltán a vérvizsgálat bakteriális fertőzést mutatott ki nála. (Hogy ezt hogyan, mikor kaphatta, arra nincs utalás.) Az asszonyt átszállították egy harmadik kórház rehabilitációs osztályára, azonban a mobilizálására tett kísérletek nem jártak eredménnyel. Sem felülni, sem kiülni nem tudott. Ekkor már kéttenyérnyi felfekvése volt a műtött csípőtájékon, további száraz felfekvése a sarkán, műtéti sebei sem gyógyultak. Így került át egy negyedik kórház ápolási részlegére, ahol elhunyt.

Hiányzó dokumentumok

– Én akkoriban sajnos sokkal rosszabb fizikai állapotban voltam, nem tudtam látogatni, sőt, még a temetésére sem mehettem el. De azóta sem hagy nyugodni: rettenetes szenvedéseket kellett kiállnia szegény feleségemnek, több mint két hónapon át – panaszolja Gyuri bácsi a betegjogi képviselőnek.

Kővári György évtizedeken át könyvelőként dolgozott, ma is meglehetősen precíz ember. A dokumentumokat is katonás rendben bocsátotta rendelkezésünkre. Csakhogy hiányosan: annak idején ugyanis, állítása szerint, nem adták ki a baleset körülményeit tisztázó jegyzőkönyvet, s annak a kórháznak a zárójelentését, ahol a baleset történt.
A boncolási jegyzőkönyv szerint szívelégtelenség a halál elsődleges oka... A férj véleménye szerint másként alakulhatott volna, ha a felesége az amputációt követően nem esik, nem eshet le az ágyról. Tőlünk ezzel búcsúzik:
– Nagyon hiányzik a társ. És talán még élhetne...

A beteg halála után...
A beteg halála esetén törvényes képviselője, közeli hozzátartozója, valamint örököse – írásos kérelme alapján – jogosult a halál okával összefüggő vagy összefüggésbe hozható, továbbá a halál bekövetkezését megelőző gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról - saját költségére - másolatot kapni.

Közbenjárásunkkal, kivételesen

A most közölt eset főszereplője, a több mint 100 esztendős Kővári György egy korábbi összeállításunk nyomán kereste meg szerkesztőségünket. (Ebben a megyénk egyik betegjogi képviselője mint szerkesztőségünk telefonos szakértője fogadta olvasóink hívásait.) Kérte, hogy tekintettel élemedett korára, a lakásán keresse fel – az újságíró társaságában – a betegjogi képviselő. Ő pedig „nagyon kivételesen” megtette ezt.

A betegjogi képviselőkről

Hogy érhetők el?

Felkereshetők személyesen a hivatalos fogadóóráik helyén és ideje alatt; továbbá telefonon; illetve levélben, a fogadóórák helyszínét jelentő intézmények címén, a betegjogi képviselő nevére címezve.

Miben segítenek?
A betegjogi képviselő
- segíti a beteget az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, azzal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltételében;

- segít a betegnek panasza megfogalmazásában, kezdeményezheti annak kivizsgálását;
- a beteg írásbeli meghatalmazása alapján panaszt tehet az egészségügyi szolgáltató vezetőjénél, fenntartójánál, illetve – a beteg gyógykezelésével összefüggő ügyekben – eljár az arra illetékes hatóságnál, és ennek során képviseli a beteget.


A beteg jogosult
A beteg jogosult
- a gyógykezeléssel összefüggő adatainak kezeléséről tájékoztatást kapni,
- a rá vonatkozó egészségügyi adatokat megismerni,
- az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról saját költségére másolatot kapni,
- a fekvőbeteg-gyógyintézetből történő elbocsátásakor zárójelentést kapni,
- egészségügyi adatairól indokolt célra - saját költségére - összefoglaló vagy kivonatos írásos véleményt kapni.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában