Helyi közélet

2008.10.28. 17:59

Rémhír csupán az iskolabezárás?

<p>Miskolc - A csökkenő gyereklétszám miatt az önkormányzat arra kényszerül, hogy a közeljövőben két gimnáziumot szüntessen meg Miskolcon.</p>

Ez a hír járja a városban, az érintettek pedig azon gondolkodnak, hogy melyik lesz, lehet majd az a kettő. Valahogy így okoskodnak: az Avasi Gimnáziumot most újították fel, a Földes Ferenc Gimnázium országos hírű intézmény, így a Herman Ottó és a Zrínyi Ilona Gimnázium marad. Az illetékesek pedig tagadják, szerintük ez az egész csupán rémhír.
Az önkormányzati fenntartású középiskolák közül nem szüntetünk meg egyet sem – jelentette ki Mókáné Hallók Zsuzsanna, az önkormányzat közoktatási osztályának vezető-helyettese. Ezek álhírek, semmilyen anyag nem készült erről, még véletlenül sem került szóba intézmények megszüntetése – tette hozzá.
Kérdésünkre, hogy csökkent-e a középiskolások száma, azt válaszolta: nem, közel azonos, mint az elmúlt években. Azt azonban elmondta: a vidéki gyerekek száma magasabb, és a szakképzőkben elképzelhető, hogy volt csökkenés.
Olyan előfordult, hogy kevesebb osztály indult a tervezettnél – folytatta –, de még mindig magas a létszám.

A megyében sem

A megyei önkormányzat fenntartása alá tartozó középiskolák megszüntetése, összevonása sincs napirenden. Már csak azért sem, mert a közoktatási törvény ezt évközben nem teszi lehetővé – ezt már Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke mondta lapunknak. Egyébként sem tervezik egyetlen középiskola megszüntetését sem – hangsúlyozta.
„Ha egy helyi önkormányzat az iskolamegszüntetés mellett dönt, akkor annak a következő a menete: ezirányú szándékát március 31-ig kell nyilvánosságra hozni, hogy a pedagógusokat ne érje váratlanul a munkahelyük megszűnése. Magára, az iskola bezárására pedig nyáron, a tanév befejezése után kerülhet csak sor. A helyi elképzelés pedig nem lehet ellentétes a megyei közoktatási fejlesztési és feladatellátási tervvel” – tudtuk meg. Korábban ez nem így volt, így fordulhatott elő, hogy volt olyan intézmény, ahol az utolsó pillanatban, augusztusban jelentették be a megszüntetést – mondta.

Választáskor nem lehet

A megyei önkormányzatnak 24 oktatási intézménye van, úgy, hogy 2007-ben kettővel bővült. Ennek oka az volt, hogy a fenntartást vállalni nem tudó települések átadták intézményeiket a megyei önkormányzatnak. Az idén nem volt ilyen bővülés – mondta az alelnök. És nem is lesz, egészen 2011-ig – tette hozzá. Miért? Mert a törvény szerint választási évben – 2009, 2010 – nem vehetnek át iskolát – magyarázta. Ha mégis megszorulnának a kistelepülések iskolái, akkor mit tehetnek? Koncz Ferenc szerint: kérhetik civil szervezet segítségét a működtetéshez, vagy az egyházét, illetve külön pénzt kérhetnek az önkormányzati minisztériumtól.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában