Helyi közélet

2008.10.07. 16:44

Diósgyőr, Lilla, a Bükk és a remélt turisták

<p>Miskolc - Nagyszabású turizmusfejlesztési koncepció készült a Diósgyőri vár és Lillafüred közötti területre. Első ütemben kétmilliárd forintot céloz meg a diósgyőri-lillafüredi-bükki koncepció.</p>

Nagyszabású turizmusfejlesztési koncepció készült a Diósgyőri vár és Lillafüred közötti területre, természetesen magára a várra és Lillafüredre is. A koncepció alapján projektet fogalmazott meg az ezzel megbízott cég.

Most ott tart a terv, hogy lakossági fórumokon mutatják be az elképzeléseket, illetve az október 16-i közgyűlési ülésen erről vitáznak majd a képviselők.

Kerékpár: út, kölcsönző, tároló

Néhány elem a tervezetből, mégpedig olyanok, amelyeket a legelsők között szeretnének megcsinálni: gyógyászati központ Lillafüreden, a Herman Ottó Emlékpark látogatóközponttá fejlesztése, kerékpárút a vár és Lillafüred között, a kisvasút fejlesztése, kerékpárállomások és -kölcsönzők, parkolók, közterületek, zöldfelületek rendbetétele, tanösvények, sétautak.
Tompa Sándort, a miskolci önkormányzat Városfejlesztési, Üzemeltetési és Turisztikai Bizottságának elnökét egyebek között arról kérdeztük, hogy mi szükség van most egy grandiózus diósgyőri-lillafüredi fejlesztési tervre, illetve, hogy miközben most ide álmodnak nagyot, mi van például a történelmi Avas fejlesztésével – erre is született terv –, vagy például Tapolcával.
Tompa Sándor elmondta: a város körülbelül két éve elkészítette a turizmusfejlesztési koncepciót, amely épp az említett területekre – a belvárost is beleértve – összpontosít. És e hármasból hiányzott még a diósgyőri terv, amely rövid-, közép- és hosszútávú célokat, irányokat, fogalmaz meg. A képviselő kiemelte: jó az, ha van ilyen projekt, és amikor lehetőség nyílik például a pályázásra, rendelkezésre állnak az elemei.

EcoConsult: ismernek ők bennünket?

Budapesti cég, az EcoConsult Kft. készítette a koncepciót. Miért? Az ő nevükhöz fűződik a Tapolca-fejlesztési koncepció is. Ismernek ők bennünket? – kérdeztük a képviselőtől.
Tompa Sándor válaszában igen jónak nevezte a Tapolca-tervet, mint ahogyan ezt is. Hozzátette: a cég szakemberei rengetegszer jártak Miskolcon (illetve Diósgyőrben, Lillán, a Bükkben), sok-sok helyi illetékessel beszéltek, kikérték véleményüket, meghallgatták tanácsaikat, számos ott élővel találkoztak. Mintegy féléves munka eredménye a koncepció, a turisztikai fejlesztési program.
Mik a remények? – kérdeztük. Tompa Sándor szerint 3–5 éven belül érdemi változások lehetnek, hogy így lesz-e, az elsősorban az anyagiak függvénye. Első ütemben kétmilliárd forintot céloztak meg, amit a fejlesztési tanács, majd a kormány (pozitív) döntése nyomán szeretnének elnyerni. Bevonva a magántőkét is.

Kisvasút, kicsit arrébb

A miskolci Észak-Agorán „hangzott el” a kérdés: igaz-e, hogy megszűnik a lillafüredi kisvasút Dorottya utcai végállomása? Igaz – erősítette meg az információt Tompa Sándor. A Dorottya utca és a Majláth között nem lesz vonat.
A villamosprojekt keretében megszülető majláthi villamos-végállomás úgynevezett integrált állomás lesz. Itt lesz a kisvasúté is. A kisvasúté, amely – mint a turisztikai bizottság elnöke fogalmazott – az egyik alappillére a tervezett fejlesztéseknek.

A volt Zalka

Annak idején megírtuk, hogy az önkormányzat eladásra kínálta fel a volt Zalka laktanya hajdani, lillafüredi ingatlanjait. Tompa Sándor elmondta végénél tart a pályáztatás, komoly érdeklődők közül választják ki a nyertest. Aki szállodát, szabadidős tevékenységeket szolgáló létesítményeket épít oda.
SZG

A fórumról az Agoran
A múlt hét végi, a diósgyőri Ady művelődési házban megtartott, a fentiekről szóló fórumon elhangzottakról F. Nagy Zsuzsa „hozott” tudósítást az Észak-Agora Miskolcra. Ebből idézünk: „Számos diósgyőri lokálpatrióta ott volt és mondhatta el véleményét. Ezek többségét nyitottan fogadták a házigazdák (dr. Hardonyi András, Tompa Sándor képviselők és Bay Judit, a városfejlesztési osztály képviselője)... Lillafüreden nincs játszótér a családosok számára... A park aszfaltozása balesetveszélyes... A Diósgyőri vár melletti Tókertben ne legyen szálloda, legfeljebb a partján, állítsák helyre a vár vizesárkát. A strand maradjon közfürdő az ott tervezett wellness szálló ellenére. Nagysánc – Kisgyőr felé lehetne kerékpáros – aktív turisztikai útvonal. Az értékek megőrzése érdekében a jörnyezeti szemléletformálásra fektessenek nagyobb hangsúlyt. Diósgyőrben legyenek diófák, ültessenek minél többet. A Kiss Ernő utcát építsék ki a Lórántffy utcáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában