Helyi közélet

2008.10.28. 14:13

Bedőlhet a villamosprojekt? A fűtőerőmű?

<p>Miskolc - Lehet, hogy bedől a villamosprojekt? Amire 33 milliárd forintot nyer el a város, ha Brüsszel rábólint. Avagy: fenntartja-e ajánlatát Miskolc a fűtőerőmű megvásárlására?</p>

Vajon hajlik-e az EU arra, hogy a 2007 és 2013 között Magyarországnak szánt, mintegy 8 ezer milliárd forint egy részét átstruktúrálja? Merthogy ez a kormányzati szándék – derült ki pár napja. (Arról nem beszélve, hogy csökkenthetik is a keretet, amit megpályázhatunk.)
Mit „jósol” Miskolcnak, a tervezett fejlesztések jövőjének a Miskolc Holding Zrt. elnök-igazgatója, dr. Halmai Gyula? Lehet, hogy bedől a villamosprojekt? Amire 33 milliárd forintot nyer el a város, ha Brüsszel rábólint. Avagy: fenntartja-e ajánlatát Miskolc (vagyis cége, a Mihő Kft.) a fűtőerőműmegvásárlására? És a többi pályázat? Minden drágul, nőnek a költségek, ki tudja-e fizetni a város, megéri-e?

Közlekedni kell

Dr. Halmai Gyula azzal kezdte válaszát, hogy a Miskolc által tervezett, megpályázott fejlesztések nem presztizsberuházások, hanem a mindennapi léthez kapcsolódnak. Közlekedni kell, áramot, hőt termelni kell, a vízbázist védeni kell – mondta. Az elnök-igazgató szerint a villamosprojektet nem fenyegeti a leállítás, illetve a nemleges döntés veszélye. Úgy gondolja, hogy igaz ez a többi, nagy, EU-s miskolci projektre is. Mint mondta, ha „hozzányúl” az unió a pályázatátáshoz, az aligha a folyamatban levőket érinti, inkább azokat, amelyekre még nem szerződtek. Miskolc ezen a téren jól áll.

„Azért lobbizunk”

Tény, hogy például egy-egy villamos körülbelül 100 millió forinttal drágulhat. Avagy: a 3 százalékkal megemelt alapkamat megdrágítja a hitelt. A fűtőerőmű megvásárlásának szándékától semmiképpen nem áll el a város, mert a megromlott körülmények még inkább kiszolgáltatottá tennék a miskolciakat, ha lemondanának róla. A drágulást ellensúlyozhatja a gáz és olaj árának csökkenése, és talán a kamatnak se kell soká ilyen fent lennie. „Mi továbbra is azért lobbizunk, hogy a pályázataink célba érjenek” – fogalmazott dr. Halmai Gyula. „Olyan fejlesztésekről van szó, amelyeknél az önrész 10 százalék körüli. Ezt a lehetőséget ki kell használni. Ilyenek a vízbázisvédelmi pályázatok, amelyekből három is van, összesen mintegy 10 milliárdos értékben. És fontos a város számára megújulóenergiás, a hőközpontos és az ipariparkos pályázat.”
Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában