Helyi közélet

2008.07.10. 09:58

"Kivirágzik" az edelényi kastély

<p>Edelény, Miskolc - Az edelényi L’Huillier -Coburg- kastély és környezete rekonstrukciós terveit ismertették Miskolcon.</p>

Szerdán a miskolci Régió Házban Gúr Nándor, a 8. számú választókerület egyéni országgyűlési képviselője, Francsics László az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és Dr Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Az elhangzott információk az edelényi kastély, a kastélypark valamint az egész térség fejlesztéséről és a fejlesztés várható következményeiről szóltak.

Dr Varga Kálmán szerint a műemlékvédelem, ma még defenzív állapotban van, amin változtatni kell. Nem a védelem, hanem a fejlesztés oldaláról kell elindulni, ennek az újfajta szemléletnek az eredménye ez a projekt is.

Gúr Nándor véleménye szerint az ilyesfajta fejlesztések egy régió szempontjából meghatározóak lehetnek, mivel egy új kaput nyit meg az érdeklődők előtt és kitörést jelenthet a gazdasági tespedtségből.

Francsics László úgy gondolja, hogy a turisztikát gazdaságfejlesztési programként kell értelmezni, ahol nem csak a műemlék újul majd meg, hanem annak környezete is.

Jó úton haladnak az egyeztetések, amit fél éven belül egy megállapodás fog követni, mely lehetővé teszi, hogy egymást segítve, kiegészítve a felek két éven belül megvalósíthassák a projektet.
Ez a tervezet a kastély külső-belső rekonstrukcióját, a kastélykert felújítását, a tó revitalizációját és egy új híd építését teszi lehetővé, melynek összköltsége 2,2 milliárd forint. A beruházás jelentős része, -1,9 milliárd forint- Uniós támogatásból valósul meg. A megújult környezet, számítások szerint évente 160.000 látogatót vonz majd a térségbe, melyből nem csak ez a műemléknek, hanem a térség is profitálhat.

Gúr Nándor elképzelése szerint az Aggtelek-Edelény vonal „összekötésével” lehet sikereket elérni, mivel Aggtelekre –a szinte páratlan szépségű cseppkőbarlang miatt- nagyon sokan járnak.

Az oda látogató embereknek meg kell mutatni a térség egyéb fontos látnivalóit is, így például az edelényi Coburg Kastélyt. De fontos, hogy a látogatókat ne csak az edelényi kastély várja, így egy 7 települést érintő, 500 millió forintos beruházás várható a Boldva völgye térség fellendítése érdekében.

Ezáltal a térség műemlékei, látnivalói újulnak meg, melyek kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a pihenni, szórakozni vágyó embereknek, családoknak, a térség pedig a megújulásból és a látogatókból egyaránt profitálhat.

- Kiss Tamás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában