Helyi közélet

2008.07.03. 06:36

Diákmunka nyáron: kéthavi gályázás éhbérért?

<p>A fiatal munkaerő egyre több céget vonz olcsósága miatt. "Rászorulnak" - gondolhatják, így a béreket lehet minimalizálni. Mivel a diákmunka azt jelenti, hogy a dolgozni kívánó fiatalok legfeljebb érettségivel rendelkeznek, szűkül a vállalható munkák száma.</p>

Az érdeklődők fizikai és szellemi munkák közül válogathatnak. A diákok egyebek mellett elhelyezkedhetnek adatfeldolgozóként, telemarketingesként, irodavezetőként, recepciósként, árufeltöltőként, pénztárosként, emellett borítékolhatnak, szórólapozhatnak, csomagolhatnak, és különböző nyomdai munkák is szerepelnek az állások között.

A középiskolás diákok számára a fizikai munkák nyitottak - ezeknél az állásoknál ugyanis nem feltétel az érettségi. Az irodai állásokra pedig az egyetemi, főiskolai hallgatók jelentkezését várják. A diákok körében a borítékolás és az adatrögzítés népszerű, kevésbé népszerűek a gyorséttermi és a pénztáros munkák.

A munkáltatók jól járnak, de nem olyan jól, mint a diákszövetkezetek, amiken keresztül kapják a fizetést a nebulók. Ők még levonnak egy bizonyos százalékot a bérből, ezért kézhez már csak egy részét kapják a teljes összegnek.

Hazánkban a lányok előnyt élveznek a diákmunkában, hiszen a legjobban fizető (legális) állás a hostesskedés, ahol előszeretettel alkalmaznak a cégek dekoratív fiatal hölgyeket. Feladatuk a kóstoltatás, szórólapozás, rendezvényeken való részvét, útbaigazítás. Az órabérek általában 600-700 Ft között mozognak. A munka kitartást és állóképességet igényel, mert nem ritka a 12 órás "műszak" sem, amikor hipermarketekben, telefonboltokban, utcán, plázákban  kell szórólapozni, kóstoltatni megadott kosztümben vagy jelmezben.

A hostess cég akármikor riadóztathat, nem szeretik, ha az alkalmazott épp nem ér rá a munkára . A banki hostesskedés adatfelvételt jelent- az ügyfelek adatait kell rögzíteni. (Órabér: 550 ft) A legfárasztóbb hostess munka az éjszakai italpromóció- mégis ez a legkedveltebb és legjobban fizető munkakör. Itt már tapasztaltabb hostesseket alkalmaznak, a jó megjelenés előny, sőt, elvárás. Az órabér lehet 800 de akár 1000 ft is.

Jó munkának számít még a "pultozás", kiszolgálás szórakozóhelyen. Kevésbé népszerű a "poharazás"- szintén szórakozóhelyen a poharak összeszedése. Az éjszakázás miatt fárasztó, olykor megalázó lehet. A pizzakihordáshoz jogosítvány szükséges, az órabér 370ft-nál kezdődik.

A bébiszitterkedés csábító megoldás a nyári pénzszerzésre, de hazánkban ez még nem egy elterjedt munkakör. A képzett bébiszitterek 1100-1300 Ft-ot is elkérhetnek óránként, de ezt a borsodi régióban kevesen tudják megfizetni. Itt inkább diákokat vagy nyugdíjasokat alkalmaznak, alkalmankénti 1500 Ft, ottalvás esetén 2000 Ft-ért. Vajon megéri ez a pénz, hogy egy egész napot szenvedjünk három hiperaktív, neveletlen idegen gyerekkel? Nem biztos, de ha nincs más választásunk, rákényszerülünk ennél rosszabbra is.

Mint például a nyomdai munkára. Itt a feladat a könyvek pakolása, vágógép kezelése, címkézés, borítók helyezése a könyvekre. (Órabér 377 Ft hétköznap, 450ft hétvégén) A munka monoton, de elviselhető. A 8 órás munka alatt egyszer 20 perc ebéd/vacsora szünet van, valamint kétóránként 10 perc szünet. Fiúknak akad nyári munka a Borsodi Sörgyárban, Bőcsön- ahol többkilós rekeszeket kell pakolni, óránként kb. 400ft-ért.(Ez műszakonként változó) A társaság miatt viszont a fiatalok szeretnek ide járni, az egyetlen kifogásolnivalójuk, ha munkaruhát kell hordaniuk a hőségben.

Jelenleg keresnek a miskolci Tescoba árufeltöltőket, eladókat, pénztárosokat.

A MC’Donaldsban is folyamatosan keresnek embereket, 500 ft-ért óránként ki lehet bírni a sajtburger gyártást, de a folyamatos olajszag, ami beivódik a hajba, bőrbe már kevésbé elviselhető.

Szomorú, hogy a legtöbben úgy állítják be a diákokat, mint akiknek a tanuláson kívül semmi dolguk az életben. Ez nemcsak plusz nyomás a munkahelyen, ahol ezt kell hallgatni a dolgozóktól, de igazságtalan is, hiszen sok fiatal az egyetemi évek alatt már nem kap otthonról támogatást és az iskola és tanulás mellett éjszakai munkákra, párszáz forintos órabérekre kényszerül, hogy eltartsa magát. Otthon persze segíteni kell, a házimunkából továbbra is ki kell venni a részt. Nyáron nincs diákhitel, nincs ösztöndíj, maradt keresgélés a kevésbé gázos munkák után.

Ahol megéri keresgélni:

www.topjob.hu

www.diakmunka.hu

http://top-hostess.hu

www.melodiak.hu

http://www.expressz.hu/allas/diakmunka/

www.workania.hu

www.jobpilot.hu

http://diakmunka.wyw.hu/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában