Helyi közélet

2008.07.03. 09:33

Az edelényi álomból valóság lesz

<p>Edelény - Hamarosan kezdődik az Edelényi Kastélysziget Turisztikai-Kulturális Központ elnevezésű kiemelt projekt, melynek keretében megújul a műemlékegyüttes.<BR /></p>

Eddig valamennyi kísérlet kudarcot vallott: az elmúlt években nem sikerült megoldani az edelényi L Huillier-Coburg kastély ügyét. Kisebb-nagyobb munkálatokat ugyan végeztek az itt-ott már romos épületegyüttesen, de a bombahír, egészen a múlt hétig váratott magára.

Megnyugtatóan

„A 2006-os választások előtt azt ígértem, teljes szívvel azon leszek, hogy a kastély sorsa megnyugtatóan rendeződjön – mondta Gúr Nándor, a térség egyéni országgyűlési képviselője. – Sikerült támogatókat találnom, s végül a hosszú út végén a kormány befogadta a pályázatot, támogatásban részesíti a projektet. A teljes felújításhoz, az új funkciókhoz a szükséges pénzügyi forrás rendelkezésre áll. Mit hoz majd a konyhára az elkövetkezendő időszak: biztos munkahelyeket, új igénybevevői kört, növekvő jövedelmet!"

Civil szervezeti elnökként Virág Tamás, az Edelényi Hegyek Közösségének első embere is boldogan fogadta a bejelentést: „Edelény és térsége ilyen nagymértékű támogatást még soha nem kapott. A kastély felújítása hatással lesz az idegenforgalomra, a vállalkozásokra, a közlekedésre, a szőlőhegyek fejlődésére. Helyben maradhat a szakképzett munkaerő, jöhetnek a turisták, felfedezhetik a térség szépségeit."

Jobb későn, mint soha

Galkó Tibor vállalkozó nagy lokálpatrióta hírében áll. Kastélyügyben így vélekedett: „Csakhogy ezt a pillanatot is megéltük! Már évtizedekkel ezelőtt kellett volna helyreállítani, persze jobb későn, mint soha. Remélem, hogy kulturális központtá válik, s megtalálják a funkcióit!"
Megkérdeztük Molnár Oszkárt is. Edelény polgármestere leszögezte: „Természetesen minden edelényi örül annak, hogy közös és most már több évtizedes erőfeszítéseink gyümölcse beérik. Lehet-e ép ésszel ennek az ellenkezőjét gondolni? Köszönet azért az immáron hetedik esztendeje hatalmon lévő kormánynak, hogy mintegy ötéves uniós tagságunk után végre városunknak is juthat az európai forrásokból. Örömünk azonban csak akkor lesz teljes, ha – miután a projektet kidolgozó Műemlékek Nemzeti Gondnokságával már évekkel ezelőtt leszögeztük, hogy a kastély hasznosításának csak belvárosunk rekonstrukciójával együtt van értelme – az utóbbira benyújtott több mint 700 milliós pályázatunk is sikeres lesz."

A számok tükrében
Legkevesebb hat hónap szükséges a különböző engedélyek beszerzéséhez, a közbeszerzési eljáráshoz, a nemzetközi tenderhez. A kivitelezők 2009 tavaszán kezdhetik a munkát. A projekt a tervek szerint 2011-ben ér véget, de „menet" közben is lesznek átadások. A rekonstrukció 2,2 milliárd forintot emészt fel, ebből 1,9 milliárd az uniós forrás.

Jegyzetünk:

Végre felfelé!
A hír osztatlan sikert aratott: a kormány támogatásban részesítette a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által benyújtott pályázatot, hamarosan indulhat az Edelényi Kastélysziget Turisztikai-Kulturális Központ elnevezésű projekt. Kolodzey Tamás jegyzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában