Helyi közélet

2008.07.10. 00:22

A vihar áldozata lett Susa szimbóluma

<p>Ózd-Susa - Hétfőn este a vihar áldozata lett Susa szimbóluma. A hatalmas erejű szél ugyanis egy az egyben kicsavarta az egyesek szerint 105, mások állítása alapján 110 esztendős fűzfát.</p>

Ott, ahol az Uraj-patak ered, közel a magyar-szlovák államhatárhoz. Tartó Lajos területi képviselő kedden szembesült a történtekkel, hogy egy fejezet lezárult, a susai történelem egy része véget ért.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy sérülés nem történt. A vihar idején ugyanis senki nem tartózkodott a fűz közelében, így csak a fát lehet siratni. Komoly történelemre tekintett vissza, rengeteg legenda fűződik a több mint egy évszázados fához.

Hinta és rendezvények

- Gyermekkorunkban már mi is itt játszottunk, az ágakon hintáztunk, rengeteg barátság és szerelem kötődött a fűzhöz. – A kilencvenes években számos rendezvényt tartottunk a fa szomszédságában, valóban Susa történelmének egy része volt. Sajnos csak a hét elejéig - mondta el Tartó Lajos.

A képviselő ugyanakkor megjegyezte: mivel a fűz magántulajdon, ezért a további sorsáról a gazdájának kell gondoskodnia. A tervek szerint felhasználják, de az is lehet, hogy a megmaradt törzs részt meghagyják amolyan emlékmű gyanánt. A susaiak egyébként már gondoltak a jövőre, hiszen néhány héttel ezelőtt két fiatal csemetét ültettek el az aggastyán fűz mellé. Pedig akkor még nem is sejtették, hogy a természet idő előtt kidőlti Susa szimbólumát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában