Helyi közélet

2008.06.18. 13:21

Veszély vízben, földön, neten

<p>Vakáció: a gyerekek erre vártak, a szülők pedig ettől rettegtek. Főleg azok, akiknek nincs kire bízniuk a gyereküket a szünetben.</p>

Egy kulcs a gyerek nyakába, és míg ők dolgoznak, csemetéjük ki tudja, merre jár, mit csinál, s milyen veszélyek fenyegetik. Manapság már nemcsak az utca lehet veszélyes, de a számítógép előtt ülve is keveredhetnek nem kívánt szituációkba gyermekeink. Ezért nem árt, ha a szülő elbeszélget a gyerekkel, hogy mire vigyázzon. De mire is? – erről kérdeztük Dobi Tamást, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét.

Elsősorban a közlekedés, a vízpartokon való fürdőzés jelent veszélyforrást a gyermekek számára, illetve a kontroll nélküli szabad idő – válaszolta. – Az elkóborolt gyermek könnyebben válhat bűncselekmény áldozatává, a nála lévő vagyontárgyakat ellophatják, elrabolhatják. Hozzátette: a csellengő fiatalok pedig hamarabb nyúlnak önpusztító szerekhez is. Veszélyes lehet a gyerekek számára az internet is, hiszen egyre nagyobb divat főleg a 14-15 éves lányok között, hogy a világhálón igyekeznek partnert keresni maguknak úgy, hogy elhitetik, idősebbek, s így gyakran kerülnek veszélyhelyzetbe – mondta.

Tilos kerékpározni

A nyári szünidőben megemelkedik a gyermekbalesetek száma, amelyek a figyelmetlenségre vezethetőek vissza – mondta Dobi Tamás. – A közlekedési balesetek mellett a vízi tragédiák a legjellemzőbbek. Mint mondta: "Rendkívül fontos, hogy csak arra kijelölt helyeken, strandokon, a balesetek elkerülése végett lehetőleg a szakszemélyzet által ellenőrzött helyeken fürödjenek, kisgyermekek pedig csak felnőtt kíséretében mártózzanak a vízbe."

A közlekedés szempontjából érdemes oda figyelni, hogy a kerékpárok a kellő és szakszerű biztonságtechnikai eszközökkel – például fényvisszaverő prizmák, helyzetjelző lámpák – legyenek ellátva – tanácsolta a szóvivő. Hozzátette: "Tizenkét két év alatt például tilos főútvonalon kerékpározni."

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy a gyerekek ne hordjanak maguknál nagy mennyiségű készpénzt, ne viseljenek feltűnő ékszereket. Az utcán lehetőség szerint ne vegyék elő mobiltelefonjukat, ne használjanak drága médialejátszó eszközöket – magyarázta. Amennyiben ismeretlen, gyanús személy különféle ürügyekkel – pontos idő megtudakolása – a mobiltelefont kéri, javasoljuk, hogy forduljanak egy felnőtthöz, és tőle kérdezzék meg az időt, ne vegyék elő saját telefonjukat, illetve azt ne adják át semmilyen kérésre – tanácsolta. Ha értékeiket erőszakkal próbálják meg elvenni tőlük, úgy minél hangosabban hívják fel magukra a figyelmet – fogalmazott.

Bejelentkezés

A gyermekeikkel beszéljék meg, hogy a munkaidő alatt milyen formában tartják vele a kapcsolatot – tanácsolja Dobi Tamás. – Például a gyermek minden nap egy megadott időben hívja fel a szüleit. A szülők figyelmébe ajánljuk azt is, hogy igyekezzenek kissé alaposabban megismerni csemetéik szokásait, hiszen egy-egy gyermek eltűnésének bejelentése esetén a rendőrök azzal szembesülnek, hogy a szülőknek nincs használható információjuk arról, hogy vajon hol, kivel tölthette gyermeke vakációját az előző hetekben, hónapokban – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában