Helyi közélet

2008.06.24. 12:48

Tüntetés Monok mellett, a miniszter ellen

<p>Miskolc - Tüntetést szervez egy miskolci vállalkozó a monoki kezdeményezés mellett, egyben Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter ellen szombaton.</p>

Tüntetést szervez egy miskolci vállalkozó a monoki kezdeményezés mellett, egyben Szűcs Erika  szociális és munkaügyi miniszter ellen szombaton. A demonstrációt a miniszter lakása előtt tartják meg.

Monok polgármestere, Szepessy Zsolt hétfőn jelentette be, hogy országos népszavazást kezdeményez a segélyezési rendszer megváltoztatás érdekében. Ügye mellé állt Szemes István, a tüntetés főszervezője, aki lapunknak azzal indokolta a kezdeményezést: az emberek 99 százaléka szeretné a segélyezési rendszer megváltoztatását, és ez 1-2 százalék ellenállása miatt bukik meg. A vállalkozó szerint az emberek évtizedek óta várnak a monokihoz hasonló rendeletekre, és minden embertől meg kellene követelni a törvények és szabályok betartását. A szociális törvényt pedig már 20 éve meg kellett volna változtatni - tette hozzá arra a felvetésre válaszolva, hogy a monoki képviselők által hozott rendelet is törvénytelen. Megjegyezte: a segélyezési rendszer problémája csak egy a sok közül, melyeket a Szerencsi Kistérség polgármesterei is megfogalmaztak.

Szemes Istvántól megtudtuk: a rendőrségtől maximum 300 fős tüntetésre kért és kapott engedélyt, de ha ennél többen lesznek, telefonon értesíti a rendőrséget. Szűcs Erika  miniszter lakása előtt 4-5 ember tart majd kihangosított beszédet. Nem számítanak arra, hogy a miniszter otthon lesz, a demonstrációt jelképes megmozdulásnak szánják annak érdekében, hogy a magyar társadalom jobb irányba forduljon.

Előzmények

- Monok képviselő-testülete tavasszal két rendeletet is elfogadott a szociális juttatások szigorításával kapcsolatban.

- Az egyik: a jövőben nem kaphat gyermekvédelmi támogatást az önkormányzattól az a szülő, akinek a gyermeke az iskola felszólítása ellenére sem látogatja az oktatási intézményt

- A másik: csak azok az aktív korú, egészségi állapotuk miatt nem munkaképtelen munkanélküliek kaphassanak rendszeres szociális segélyt, akik annak ellenértékét közhasznú munkában az önkormányzatnál ledolgozzák.

- A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település példáját követte Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzata. Mint később kiderült, hasonló döntést hozott Mosonmagyaróvár önkormányzata is, ahol márciustól már csak az kaphat rendszeres szociális segélyt, aki - ha felajánlják neki - közmunkát is végez.

- A helyi rendeletek kapcsán a kisebbségi ombudsman megállapította, hogy a települések rendeleteikben nem csak tudatosan sértenek törvényt, de felvetődik a közvetett diszkrimináció lehetősége is.

- Múlt pénteken Szepessy Zsolt bejelentette: a rendeletet nem vonják vissza, ugyanakkor erőszakkal sem fogják alkalmazni.

 

  • Ön egyetért a tüntetéssel?
  • Közhaszontalanul - jegyzet a szociális segélyről
  • Az olvasó kérdezett, Szűcs Erika válaszolt Szűcs Erika a szerkesztőségben válaszolja meg olvasóink kérdéseit  
  • Segély, annak, aki megérdemli - miskolci helyzetkép
  • A legfrissebb megyei hírek  
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában