Helyi közélet

2008.06.16. 06:54

A bevallások közel fele hibás volt

<p>Miskolc – Több mint 7 milliárd forint személyi jövedelemadót utalt ki vissza múlt hét végéig az Észak-magyaroprszági Régióban az adóhatóság.</p>

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéket magába foglaló Észak-magyarországi Régióban benyújtott 395 ezer darab személyi jövedelemadó bevallás 98 százalékát dolgozták fel múlt péntekig az adóhivatal szakemberei, s eddig mintegy 7,3 milliárd forintot utaltak át a visszaigénylőknek – tájékoztatta az Észak-Magyarországot Tóth István Ferenc, az APEH regionális igazgatóságának sajtóreferense.

Hozzátette: már-már hagyomány, hogy a  magánszemélyek jelentős hányada hagyja az utolsó pillanatokra a bevallás benyújtását. Régiónkban az érintettek 37 százaléka az utolsó két napon tette eleget eme kötelezettségének – ez 145 834 darab bevallást jelent.
Mint megtudtuk, a bevallások 42 százaléka (167 503 darab) volt hibás, de ennek 80 százalékát az ügyfél nélkül ki tudták javítani. Ugyanakkor mintegy 31 ezer esetben kiértesítették és behívták a javításhoz az adózót. Ezek olyan hibák voltak amelyek az adózó bevonása nélkül nem helyesbíthetők (például aláírás hiánya, döntési helyzet stb.) – magyarázta Tóth István Ferenc, hozzátéve: a múlt heti állapot szerint több mint 9500-at még nem javítottak ki.

Idén egyébként jóval többet, 395 070 darab szja-bevallást kaptak a tavalyi 353 206-al szemben, és idén 28 százalékkal nőtt az elektronikus bevallások száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában