Helyi közélet

2008.05.27. 07:40

Amire a betegek, a legtöbbet várnak

<p>Miskolc - Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) honlapján bárki utánanézhet annak, hogy kórházanként mekkora a várólista. Jó esetben, rossz esetben ugyanis egyes kórházak, például a megyei kórházé és a kazincbarcikaié nem érhetők el. <A href="http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/varva-varni/cn/news-20080527-07273099">Jegyzet a várólistáról</A></p>

Az előbbit az intézmény honlapjáról végül sikerült letöltenünk, a kazincbarcikai kórház várólistája azonban a honlapról sem vált elérhetővé. Pár órás böngészés után megállapíthattuk: megyénkben átlagban egy-két hónapot kell várni a beavatkozásokra.
Az EBF áprilisban 48 kórházat vizsgált meg, és megállapították: egy-két kirívó esetet leszámítva a várólisták hosszúsága hasonló, mint Európa legtöbb országában. A nem sürgős beavatkozásoknál általában három hetet kell várni a betegnek, ugyanakkor továbbra is a csípő- és térdprotézis-műtétek előjegyzési listája a leghosszabb, átlagban 105 nap – derül ki a felmérésből.

Extrém esetek

Megyénkben sem jobb a helyzet. A megyei kórház ortopéd sebészeti osztályán találtunk olyan beteget, akit januárban regisztráltak és várhatóan május végén végzik el rajta a csípőprotézis műtétet. Sőt olyan regisztrált is van a listán, aki tavaly október óta vár a június végi műtétjére. Ezek azonban kirívó esetek, átlagban három hónapot kell várni a csípőprotézises műtétekre.

A megyei kórház sebészeti osztályán epehólyag műtétre ugyancsak 3 hónap a várakozási idő, de egy daganatos betegnek is ennyit kell várnia a beavatkozásra.
A Miskolci Egészségügyi Központ várólistája szerint náluk kevesebb a várakozási idő a sebészeten, az epeműtétekre átlagban 2 hónap. Itt több osztályon, köztük az urológián, és a tüdő és mellkassebészeten is találtunk rövid, két hetes várakozási időt.
A megyei kórház kardiológiai osztályán, a betegség rovatban ez áll: angina pectoris egyéb formái, míg a beavatkozáshoz csak annyit írtak: felvétel. Így az nem derül ki, hogy mire kell annak várnia, akit például áprilisban regisztráltak és augusztusban kerül sorra.

Csak időpont

A sátoraljaújhelyi kórház sebészeti várólistáján csupán két adat van, a hosszabb várakozási idejű: április elején iktatták be, és június 2-án műtik a beteget. Mire? Ez nem derül ki a honlapon. Ugyanezen kórház szemészetén öten vannak előjegyezve. Míg a belgyógyászaton négyen várnak sorukra.
A kazincbarcikai kórház honlapján nem sikerült elérnünk a várólistát.

Mikor változhat?

— Az ellátási sorrendet az intézményi listák esetében alapvetően a várólistára kerülés időpontja határozza meg, ettől eltérni (például később érkezettet előrébb sorolni) a jelenlegi jogszabályok alapján csak sürgős szükség fennállása esetén lehet (azaz közvetlen életveszély, súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzésére).
— Ha a várólistán szereplő beteg ideiglenesen alkalmatlan (például más betegség miatt) az ellátás igénybevételére, akkor — várólistás pozíciójának megtartása mellett — szintén módosulhat az ellátás sorrendje.

Egy kérdés, egy válasz

— Választhatom-e azt az intézményt, ahol rövidebb a várólista?
— Igen, de csak akkor, ha a választott intézmény a területi ellátási kötelezettségén kívüli területről érkező biztosított esetében nyilatkozik arról, hogy vállalja az ellátást.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában