Helyi közélet

2008.04.24. 13:42

Sok-sok pince, tele borral - Ivó Nap Abaújszántón

<p>Abaújszántó - A településre várják a borkedvelő turistákat májusban, a VII. Szántói Ivó Napra.</p>

A Szent Ivó Borlovagrend, az abaújszántói önkormányzat támogatásával hetedik alkalommal rendezi meg az „Ivó Nap – Nyitott Pincék” elnevezésű programot.
- Új hagyományaink közé tartozik az Ivó-napok programja, melynek alapötletét az Ivó férfinév adta (Szent Ivó a középkorban élt, jogtudó és borbarát ember volt), melynek napja, május 19-e, így ideális szabadtéri rendezvények lebonyolítására - tájékoztatta lapunkat Burkusné Széphalmi Imola, az helyi Művelődési Ház vezetője. - A rendezvény célja a helyi borok, valamint a borivási kultúra népszerűsítése, ezáltal a borturizmus, az idegenforgalom fellendítése, hiszen térségünknek ez kitörési pontot jelenthet. Négy éve megalakult a helyi borbarátok kezdeményezésére a Szent Ivó Borlovagrend, akik tagjai sorába neves művészeket, közéleti személyiségeket hívnak meg, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy népszerűsítsék borainkat, vigyék hírül településünk vendégszeretetét, a szinte érintetlen táj szépségét. A rendezvény helyszíne a szinte egyedülálló, összefüggő pincesor – melyet e napon megnyitnak tulajdonosaik, évről-évre egyre többen – s amely a Tokaj-hegyaljai világörökség részét képezi.

Minősítik

Ebben az évben is megelőzi az Ivó-napot a szakmai borminősítő verseny, hiszen ez feltétele, hogy minősített borok szerepelhessenek a tokaji borversenyen.
A vendégek gyalogosan vehetnek részt a bortúrán. A részvétel feltétele az erre az alkalomra készített, az Ivó-nap emblémájával díszített gravírozott poharak megvásárlása (800 forintért), mellyel bármelyik nyitott pincét felkereshetik a vendégek.

Ez idő alatt a Dísz téren háttérprogramok várják a gyerekeket: népi játszóház, vidámpark, kirakodóvásár, büfé és egyéb szórakoztató programok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában