Helyi közélet

2008.02.25. 10:58

Ma folytatódik az olaszliszkai "lincseléses-ügy" tárgyalása

<p>Miskolc - A B.-A.-Z. megyei bíróságon a terv szerint hétfőn reggel 8 órakor folytatódik a súlyos bűncselekménynek a tárgyalása.&#160;<A href="/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;A Büntető törvénykönyv</STRONG></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Olaszliszka2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/olaszliszkai-ugy1.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/olaszliszkai-ugy-2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Olaszliszkai tárgyalás">&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/kocsonyabelga-2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Olaszliszkai tárgyalás"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Olaszliszkai_t_rgyal_s/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Olaszliszkai tárgyalás" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/olaszliszka.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

10:05: Hazugságnak tartják a vádlottak a védett tanúk vallomását

A bíróság a különösen védett tanúk meghallgatásával folyatta a tárgyalást hétfőn délelőtt, amit a vádlottak és néhány védő is alapvetően megkérdőjelezett. A másod- és ötödrendű vádlottak ügyvédje pedig egyenesen azt állította, hogy jogellenesen készültek ezek a jegyzőkönyvek. Álláspontja szerint az egyik indok erre, hogy a nyomozóbíró ellen büntetőeljárás folyik ráadásul ügyész is jelen volt a kihallgatásnál, ezért ezek a vallomások nem vehetők figyelembe. Dr. Czibrik Attila bíró elutasította az észrevételeket azzal, hogy a nyomozóbíró ellen ( aki a védett tanúkat is kihalgatta ) a másodrendű vádlott indított büntetőeljárást. Nem függesztették fel, tehát nincs ok arra, hogy az általa véghezvitt kihallgatás jegyzőkönyve  ne váljon a büntetőeljárás részévé. Márészt a törvény szerint ügyész is bent lehet az ilyen kihallgatáson. Egyébként a különösen védett tanúk vallomásának felolvasását követően a vádlottak sorra azt állították, hogy az csak pletyka és hazugság. Sokan forszirozták, szeretnék tudni kik ezek a személyek.

A bíró rámutatott ezeknek a védett tanuknak a kiléte államtitok, őket a bíróság sem ismerheti, nemhogy a vádlottak.

A délelőtti szünet elérendelése előtt a másodrendű vádlott azzal állt elő, hogy a különösen védett tanúk maguk is bűncselekményt követhettek el azzal, hogy semmit nem tettek a bűncselekmény megakadályozására, és segítséget sem hívtak. Azt indítványozta, hogy a bíróság a most készült jegyzőkönyvet külje meg az ügyészségnek, és a vádhatóság a törvényes határidőn belül vizsgálja meg és foglaljon állást abban a kérdésben, hogy akkor és ott ők ezzel a segítségnyújtás elmulasztás védségét elkövették-e vagy sem. Ugyanis ha elkövették akkor maguk is vádlottak lehetnek ebben az ügyben.

 

Bővülhet a vádlotti kör?

Amennyiben a különösen védett tanúk esetében felvetődne, vagy megalapozódna a segítségnyújtás elmulasztás cselekménye akkor az sem lenne kizárható, hogy a perben megszólaltatandó további tanúk tucatjai is elkövethették ezt a cselekményt, és így a jelenlegi 8 vádlott helyett több tucatra is bővülhetne ebben az ügyben a vádlottak száma.

 

A vasutassztrájkkal a bíróságnak is szembesülnie kellett, a tárgyalás közben hozták be a bírónak azt az üzenetet, hogy az ügyben délután megszólaltatni kivánt személy a sztrájkra hivatkozva nemtud eljönni a tárgyalásra.

A szünetben a publikum kijött és az ajtóban megjelentek a GOJ motorskulub tagjai is. Vezetőjük Mészáros Imre azt mondta, azért jöttek el hogy részt vegyenek a tárgyaláson. Szeretnék ha mindenki betartná a törvényeket és a motorosoknak sem kellene állandóan a gázkaron tartani a kezüket ha netán balesetet okoznak. Hozzáfüzte, Szögi Lajos ma is élne ha elhajtott volna a helyszínről, bár azzal bűncselekményt követett volna el...

 


8.22: Elkezdődött a tárgyalás az olaszliszkai ügyben. A miskolci bíróságra eddig egy tanú érkezett meg.


 A nyolc szereplőt azzal vádolják, hogy különös kegyetlenséggel végeztek Olaszliszkán egy autóssal, Szögi Lajos  tiszavasvári tanárral, akit elsodort Olaszliszka főutcáján egy kislányt még 2006 őszén. A csupán néhány karcolással járó "gázolás" után a közelben lakó több rokon és ismerős rátamadt a gépjárművezetőre és ezután brutálisan megölték, összerugdosták az áldozatot.

A korábbi első két tárgyalási napon a vádlottak egymásra mutogattak és részbeni beismerő vallomásokat tettek, a saját felelősségüket a gyilkosságban döntő többségében tagadták.

A B.-A.-Z. megyei bíróság a dr. Czibrik  Attila vezette tanácsa hat nap folyamatos tárgyalást tűzött ki és közel fél száz tanút kell meghallgatnia a talláros testületnek. Azt azonban nem tudni, hogy a vasutassztrájk miatt nem lesz-e zavar a tanúk megjelenesének illetően.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában