Helyi közélet

2007.12.07. 15:27

Berentén jó megöregedni is...

<p>Berente - Egy ilyen kis lélekszámú község ilyen méretű beruházására az országban sincs példa.Első munkanapját hétfőn kezdte el mintegy harminc szakdolgozó a berentei Szent Borbála Idősek Otthonában. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/hatalyos-szocialis-torveny-2007/cn/boon-news-em_01-20070904-124255"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Szociális törtvény</B></A></p>

Furák Róbert, a bentlakásos idős otthon (BIO) igazgatója azt fejtegette, hogy ott, ahol nem jó öregnek lenni, ott nem is jó megöregedni. Szerencsére Berente egyáltalán nem ilyen település. Az önkormányzat vezetése jó gazdaként gondoskodik majd erről az intézményről is. A most munkába álltaktól azt kérte, hogy alkossanak egységes csapatot, segítsék egymás munkáját, mert csak így végezhetik közmegelégedésre tevékenységüket.
Nagy álom

Juhász József, Berente polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: nagy álom valósult meg, de egyben komoly kihívás is a csaknem 800 millió forintos létesítmény beüzemeltetése és fenntartása. A berenteiek életében ez egy meghatározó építmény lesz, hiszen jelentős mértékben javíthatja majd a község image-ét. Az itt lakók és hozzátartozóik véleménye is befolyásolja a Berentéről kialakított képet, ezért Önökön is igen sok múlik, hogyan viszik el a hírét településünknek – hangoztatta Juhász József. Egy ilyen kis lélekszámú község ilyen méretű beruházására az országban sincs példa. Harmincmillió forint híján (ezt pályázatból nyertük) a teljes költséget önkormányzatunk állja. Eddig már kifizettünk 530 millió forintot, körülbelül 130 millió rendezése van még hátra. Az első perctől tudtuk, hogy ennek a fontos intézménynek a működtetése soha nem lehet rentábilis, de igyekszünk nullszaldó körülivé kivinni, hogy helyhatóságunknak minél kevesebbe kerüljön. Ezt azonban a mindenkori önkormányzatnak vállalnia kell majd. Hétfőn megkaptuk a használatba vételi engedélyt, utána remélhetőleg hamarosan a működtetési engedélyt is. Legkésőbb december 15-ig mindenképpen szeretnénk ünnepélyesen felavatni a Szent Borbála Idősek Otthonát, ahol 71 bentlakásos férőhely található, ebből 14 darab egyágyas szoba, a többi kettő- és háromágyas. Hiába vannak európai színvonalú létesítményünkbene korszerű berendezések, modern konyha, ha a bent lakók nem éreznék jól magukat. A 30 szakdolgozó felelőssége tehát rendkívül nagy – jelentette ki a polgármester. Érkeztek dolgozók a barcikai kórházból is, egyáltalán nem mindegy, miként öregbítik Berente hírnevét, ezért ne csupán munkahelynek, hanem hivatásnak tekintsék a munkájukat – hangsúlyozta. Az önkormányzat minden feltételt biztosít, itt nem fordulhat elő olyan eset, mint sok helyütt, hogy időben nem fizetik ki a béreket. Finanszírozási nehézségek biztos nem lesznek. A jövő évi költségvetésben 15 millió forintot szerepeltetünk erre a célra, de ismerve a realitást, mindig alul tervezünk és nem ismerjük, mennyibe kerül majd a gáz- és villanyszámla, ezért akár 30 millióra is rúghatnak a költségek. A tartalék keretünkből erre is telik.
Szakmári Attila képviselő, a szociális bizottság elnöke végigkalauzolt az idősek otthonában, sorra jártuk az ízlésesen kialakított szobákat. Fortuna János jegyző arról tájékoztatta lapunkat, hogy eredetileg szerették volna már most birtokba venni az új létesítményt, mert Borbála napja különleges jelentőséggel bír a telepüslés lakói számára. Az otthon neve is azért lett Szent Borbála, mivel a bányászok védőszentje, és egykoron Berente bányásztelepülés volt, ennek emlékét őrzi a címer.

Évzáró est

Szombaton 18 órakor egyébként évzáró önkormányzati ismerkedési est lesz Berentén, ahová Juhász József az új dolgozókat is meghívta családostól. Az önkormányzat 120 embert foglalkoztat majd és ez egy 959 lelkes faluban igazán óriási dolog – mondotta végezetül a polgármester. A művelődési központ csoportjai, az iskolások, az óvodások és az önkormányzatiak adnak műsort. A zenét a Kódex együttes szolgáltatja.
B. Gy.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában