A bűncselekmények áldozatainak napján

2024.02.22. 13:36

Figyelmeztet a rendőrség: nőtt az online csalások áldozatainak száma vármegyénkben is

Az áldozatok között sok a férfi is: például a férjet bántalmazta a felesége, és a gyermek láthatásával kapcsolatban is kaptak férfiak zsaroló jellegű üzeneteket, amit nem tudtak kezelni.

Édes Richárd

Tanácskoztak a szakemberek a bűncselekmények áldozatainak napján

Fotó: Bujdos Tibor

A megye rendőrségi és áldozatsegítő szakemberei osztották meg tapasztalataikat a bűncselekmények áldozatainak napján.

Ahol Simkó Imre bűnmegelőzési osztályvezetőtől megtudhattuk, hogy a tavalyi évtől jelentősen nőtt az online csalások száma. 1990 óta február 22. az Európa Tanács indítványára a bűncselekmények áldozatainak napja. Hazánk 1993-tól csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

Szakmai fórum

Az idei napon a rendőrség szakemberei szakmai fórum keretében beszélték meg a lehetőségeket a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Kormányhivatal Hatósági Főosztályának áldozatsegítő szakügyintézőivel, az Áldozatsegítő Központtal és több más szervezettel együtt. A megye különböző részéről érkező áldozatvédelmi szakemberek megoszthatták egymással tapasztalataikat, és jobban beleláthattak egymás gyakorlatába, így a jövőben könnyebben segíthetnek az áldozatokon.

Simkó Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője szerint manapság bárki áldozattá válhat. Az áldozatok többsége nem is tehet erről, ezért fontos, hogy egyfajta segítségnyújtásban, társadalmi szolidaritásban részesüljenek.

A segítségnyújtás lehet anyagi, vagy társadalmi segítségnyújtás a jogaik érvényesítésében. Ebben meghatározó szerepet játszik az Áldozatsegítő Központ, az Ökomenikus Segélyszervezet intézményvezetője.

Mindenki áldozattá válhat

Simkó Imre kiemelte: a megelőzéshez fontos megismerni a megyénkre jellemző áldozati magatartásokat. Az áldozattá válásban a korcsoport szempontjából kiemelten veszélyben vannak a gyermek- és fiatalkorúak, az időskorúak, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe látogató hazai és külföldi turisták, illetve a fogyatékossággal élők. Az ember azt gondolná, hogy jellemzően a nők lesznek áldozatok, azonban decemberben több férfi is bekerült az áldozatsegítő programba. Előfordult olyan helyzet, amikor a férjet bántalmazta a felesége, és a gyermek láthatásával kapcsolatban is kaptak férfiak zsaroló jellegű üzeneteket, amit nem tudtak kezelni.

Az online csalások korszakát éljük

A Bűnmegelőzési Osztály vezetője szerint Borsod-Abaúj Zemplén vármegye országos szinten is kiemelkedik a bántalmazásos bűncselekmények tekintetében.

Simkó Imre tapasztalatai szerint az online csalások korszakát éljük. Valaki kap egy SMS-t és linkre kell kattintani, ami kéri a bankkártya adatainkat. Vagy banki alkalmazottként hívják fel az embert. Simkó Imre felhívta a figyelmet egy fontos tényre: ilyenkor semmit sem rontunk el azzal, ha megszakítjuk a hívást, és a banki applikációnkon keresztül a kapcsolat menüpontban rögtön hívjuk a bankot. És vészhelyzetben rögtön tudjuk intézni a bankkártya és a számla letiltását, hogy ne történhessen visszaélés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában