Balhé a kriptovalutával

2024.01.30. 11:20

Egy kázsmárki férfi több mint ötszázezer forintja vált köddé

Az Encsi Rendőrkapitányság folytatja a nyomozást abban az ügyben, amiben egy kázsmárki férfi egy kriptovaluta-álbefektetés áldozatává vált.

Forrás: Shutterstock

Az Encsi Rendőrkapitányságon csalás miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen, aki 2024. január 9-e előtt arra vett rá egy kázsmárki férfit, hogy Instagram-oldalak követésével pénzt keressen, ennek eleget téve a sértett kapott 80 USA-dollár értékben kriptovalutát - tudta meg a Boon.hu. Később egy Instagram-csoportba vették fel, ahol gyorsan megtérülő kriptobefektetést ajánlottak számára. A férfi ezután négy alkalommal utalt kriptovaluta-tárcába összesen 1532 USA-dollárt. Egy kis idő elteltével a csoport megszűnt, a tagok pedig elérhetetlenné váltak.

Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • A csalások közös pontja jellemzően az, hogy először egy viszonylag alacsony összeg befektetését kérik, amely azonban folyamatosan emelkedhet a sértett fizetési hajlandóságának függvényében.
  • Az elkövetők sokszor hamis cikkeket is közzétesznek az interneten, melyekkel megpróbálják hitelesebbé tenni a kriptovalutás befektetési formákat.
  • A befektetés előtt mindenképpen érdemes internetes kereséssel tájékozódni a szolgáltatásról, hiszen a korábbi károsultak bejegyzései segíthetnek abban, hogy ne Ön váljon a következő sértetté!
  • Ha egy szolgáltatás feltűnően nagy hozamot ígér, úgy érdemes gyanúval élni, hiszen ebben az esetben a bankok is ilyen eszközökbe fektetnének be!
  • A hamis profilokban, értékelésekben, véleményekben, hivatalosnak tűnő iratok tartalmában sem szabad feltétel nélkül megbízni, hiszen sokszor ezeket a csalók maguk hozzák létre, illetve teszik közzé!
  • Amennyiben a szolgáltató további pénzt kér azért, hogy a már befektetett összeget visszautalja, semmiképpen se teljesítsen további kifizetéseket, hanem jelezze ezt az illetékes rendvédelmi szerveknek!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában