Online csalás

2024.01.04. 15:07

Ruhákat akart eladni egy miskolci nő, milliókat emeltek le számlájáról

Egy miskolci nőt ruhák értékesítése során károsított meg egy álvásárló. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen.

Boon.hu

Egy miskolci nőt ruhák értékesítése során károsított meg egy álvásárló.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni a leendő áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

20 milliót emeltek le egy miskolci károsult számlájáról

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 24 éves, Budapesten élő ukrán férfival szemben. Egy nő 2023. március 10-én ruhákat hirdetett meg eladásra egy közösségi oldal piacterén. A termékekre jelentkezett az álvevő, majd megbeszélte az eladóval, hogy egy futárcégen keresztül fogja lebonyolítani az ügyletet. A későbbi sértett ezután kapott egy e-mailt, amelyben egy linkre kattintva a saját pénzintézete internetes felületéhez megtévesztésig hasonló oldalra jutott, ahol megadta az összes online banki adatait. Az elkövető így ezek birtokában több mint 20 millió forintot szerzett meg - értesült a boon.hu.

A sértett észlelte a tranzakciót, azonnal bejelentést tett a rendőrségen, és kezdeményezte bankjánál a pénzvisszahívást, így a nő visszakapta mind a 20 millió forintot. A miskolci rendőrök december 20-án gyanúsítottként hallgatták ki a férfit, a nyomozás jelenleg is folyik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Előfordul, hogy egy, a böngészőbe beírt és a keresett oldalhoz megtévesztésig hasonló weblapra irányítanak minket, így pedig könnyen áldozattá válhatunk, ha nem figyelünk kellőképpen oda!
  • Fontos, hogy ne a keresőoldalról nyissuk meg internetbankunk oldalát, hanem írjuk be annak pontos nevét a felső címsorba, így elkerülve annak lehetőségét, hogy áloldalra irányítsanak minket!
  • Amennyire tudjuk, tegyük biztonságossá számítógépünket! Telepítsünk rá megfelelő vírusirtót, tűzfalat, és frissítsük rendszeresen az alkalmazásainkat!
  • Minden digitális alkalmazásunkhoz, illetve telefonos applikációhoz használjunk erős, egyedi jelszavakat!
  • Különösen a banki alkalmazásokhoz, illetve az e-mail-fiókjainkhoz használjunk két- vagy többlépcsős azonosítást!
  • Lehetőség szerint ne kapcsolódjunk nyílt wifihálózatra!

Ha mégis bajba kerülünk, azonnal kezdeményezzünk pénzvisszahívást a bankunknál, illetve tegyünk feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az online csalásokról a KiberPajzs oldalán olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában