Ítélet

2024.01.29. 11:38

Tetten érték a besurranó tolvajt, verekedés lett belőle

A Szikszói Járásbíróság ítéletet hozott egy nővel szemben rablás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Boon.hu

Fotó: rafa jodar

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2022. június 28. napján a késő délutáni órákban az idős, beteg sértett szikszói házához ment, és kihasználva azt, hogy az idős nő rokonaival együtt a kertben dolgozott, a nyitott ajtón bemenve élelmiszereket és gyógyszereket készített össze egy szatyorba, mintegy 13.000 forint értékben, hogy azokat jogtalanul eltulajdonítsa, továbbá magához vett az ott talált pénztárcákból 16.000 forint készpénzt.

Erőszakkal próbált menekülni

A sértett észlelte, amikor a vádlott a házból kilépett, kérdőre vonta, és a szatyrot megragadva megpróbálta őt visszatartani. A terhelt a dolgok megtartása érdekében 

az idős sértettet a földre lökte, majd leszorította a járdára, hogy elmenekülhessen.

Ekkor a dulakodás zajára a helyszínre érkezett a sértett lánya és két unokája, akik az idős nő védelmére keltek, és szintén megpróbálták a vádlottat visszatartani. Eközben 

a vádlott a sértett lányát meglökte, gyermekkorú unokáját megrúgta.

A sértett hozzátartozóinak végül sikerült a vádlottat a rendőrök kiérkezéséig a helyszínen tartani.

A bántalmazás következtében az idős sértettnek, lányának és a gyermekkorú unokájának 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Az aszalói óvoda is áldozatul esett

A fenti cselekményen kívül a vádlott 2022. május 5. és 2022. június 28. napja között 3 alkalommal követett el lopási cselekményt: ennek során egy aszalói sértett házából – a kulcs ellopásával – egy 22.000 forint értékű mobiltelefont, egy aszalói óvoda mellékhelyiségéből a lakatot lefeszítve 7.000 forint értékben játékokat vitt el jogtalanul, míg egy szikszói lakóház udvaráról csak azért nem sikerült semmit elvinnie, mert a sértett tetten érte.

Hat év börtön

A bíróság a vádlottat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében, testi sértés vétségében, 2 rendbeli lopás vétségében és lopás vétségének kísérletében mondta ki bűnösnek, és őt 6 év 4 hónap szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A büntetés kiszabása körében enyhítő körülményként vette figyelembe a terhelt beismerését, és azt, hogy egy kiskorú gyermekről gondoskodik. Súlyosító körülmény, hogy a vádlott korában hasonló cselekmény miatt került összeütközésbe a törvénnyel.

Az ítélet jogerős - tudta meg a Boon.hu.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában