Tragikus

2024.01.19. 06:30

A gyerekek szeme láttára gázolta halálra a gyalogost

Ítélet született halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt.

Boon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Kazincbarcikai Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki az ítéleti tényállás szerint 2023 márciusában ittas állapotban, bekapcsolt biztonsági öv mellett vezette az általa jogszerűen használt tehergépjárművet Múcsony felől Izsófalva irányába, melyben két kiskorú is utazott.

Nem vette észre

A vádlotti gépjármű előtt, vele azonos irányba, az általa igénybe vett forgalmi sáv jobb oldalán, láthatósági mellényt viselve közlekedett gyalogosan a sértett is, aki maga mellett, jobb oldalán tolta kivilágítatlan kerékpárját, melynek hátsó csomagtárolójára szintén láthatósági mellény volt elhelyezve.

A terhelt férfi nem észlelte a sértettet, akit emiatt a gépjármű jobb első szélével elütött. A sofőr a baleset helyszínén azonnal megállt és a sértett segítségére sietett, aki azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette.

Mindent elismert

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 3 év 2 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Enyhítő körülményként értékelte a büntetés-kiszabás során a terhelt büntetlen előéletét, kifogástalan közlekedési előéletét, tényfeltáró, bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, őszinte, megbánó magatartását, azt, hogy a kárt megtérítette, a sértett hozzátartozóitól bocsánatot kért és jóvátételt adott nekik. Súlyosító körülményként esett ugyanakkor latba közepes fokú alkoholos befolyásoltsága, az, hogy két kiskorú utasa volt, illetve a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottsága.

Nem jogerős

Az ítélet nem jogerős, azt a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész azonban három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozattételre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában