A helyszínen jártunk...

2023.08.14. 17:30

Két évig élt halott édesanyjával egy nő Szentistvánon

A helyiek azt hitték, az idős asszony beteg, vagy esetleg otthonban helyezték el, de ilyen tragédiára nem gondoltak.

Soós Péter

Ennél a szentistváni háznál történt a megdöbbentő eset

Fotó: Ádám János

Gyors útbaigazítás a nagyközség határában, két perc múlva pedig már a nyugodt kis szentistváni utcában vagyunk, ahol semmi nem utal arra, hogy néhány nappal ezelőtt döbbenetes eset zavarta meg az ott lakók életét. Egy 56 éves nő két esztendőn keresztül élt halott édesanyjával egy fedél alatt, akit a helyiek szerint az ágynak támasztva, ülő helyzetben találtak meg.

Az ördög szállta meg az anyját?

Csak a szomszédos ház udvarán kapirgáló tyúkok és a kakas „párbeszéde”, meg egy kelepelő gólya hangját hallani a környéken. Körbenézünk a kerítésen kívülről: a kert rendezetlen, gazos, az újság friss a postaládában – nincs már, aki bevigye, az elhunyt lányát ugyanis pszichiátriára szállították információink szerint. Nem csoda, hiszen akad olyan szentistváni, aki úgy hallotta, az asszony szerint anyját megszállta az ördög, és csak akkor ébred fel, amikor az kiszállt belőle.

Míg a szomszédokat próbáljuk felkutatni – akik nem akartak nyilatkozni – egy hazatartó hölggyel találkozunk, aki azt mondta: sokfélét hallott a házban élőkről.

Ebből a sok hírből nem tudtam összerakni a képet, hogy mi is történhetett... Láttam a nőt jönni-menni, de nem tudtam, hogy kivel él. Később derült ki, hogy nem egyedül. Csendes, visszahúzódó ember, nem beszélt senkivel

– sorolta az utca másik végén lakó nő, aki szerint nem jellemző az ilyen eset a nyugodt, csendes környékre, így nem csak őt, másokat is felzaklatott az eset.

Jönnek a hollandok

Míg a fotók készülnek a házról, elbiciklizik mellettünk két nő, akik valamelyest kitűnnek a helyi közösségből. Kisvártatva visszafordulnak, és ki is derül, miért:

„Elado?” – kérdezi tört magyarsággal az egyik, s kiderül, hogy Hollandiából érkeztek.

„Látja ott azt a házat, majdnem szemben?” – folytatja immár angolul. „Ott laknak január óta a rokonaink, de már 18 éve élnek Magyarországon. Mi évente kétszer üdülünk itt a testvéremmel, és úgy döntöttünk, mi is szívesen ide költöznénk, családunk közelségébe” – mesélte lelkesen egyikük. Vonakodva bár, de elárultuk nekik, mi történt a szomszédban – ők csak a rendőröket látták itt –, s bár szemük megrebbent, tervüktől nem tudta eltántorítani őket a hír.

Pálinkával mumifikálhatta a testet

Tovább sétálva az utcában – konstatálva, hogy „a Nyugatról” egy matyó községbe költöznének többen is – egy, a kertjében dolgozó idősebb házaspárt pillantunk meg. Köszönünk, bemutatkozunk, és már tudják is, miről szeretnénk beszélgetni. Készséggel bele is kezdenek az egyre kacifántosabb történet folytatásába.

„Mindig együtt járkált anya és lánya, közösen vágták a füvet, szépen gondozták a kertet, portát, lakást, így feltűnt, hogy az idős asszonyt már régóta nem láttuk. Azt gondoltuk, hogy otthonba helyezhették el, mások azt beszélték, hogy beteg és ágyhoz van kötve. Szóval egy ideje a lánya egyedül sétált a »tömb« körül. Elment a benzinkútig, ott vett kávét és alkoholt, de az biztos, hogy nem dolgozott. Tán anyja nyugdíját is felvette. Bezárkózott, senkivel nem beszélt, a postást sem engedte be, a Jehova tanúi ostromolták még. Azt is beszélik, hogy pálinkával locsolta a testet, hogy »tartósítsa«, sőt, hogy furulyázott is neki. Azt mondta, mélyaltatásban van az anyja. Szomorú és elképzelhetetlen az ilyen...” – mesélték.

Úgy tudják, a szomszédja szólt neki, hogy vágja le az egyre nagyobbra növő füvet, de nem tette, így az önkormányzathoz fordult.

Végül a falugondnok kiment a házhoz, némi fortéllyal bejutott – mert persze őt sem akarta beengedni –, és talált rá a már mumifikálódott holttestre. Ő értesítette a rendőröket, akik pedig az orvost hívták 

– mondta a pár férfi tagja.

Tőlük tudtuk meg azt is, hogy néhány héttel ezelőtt a holland szomszédok érdeklődtek, eladó-e a ház; erre annyit felelt, már van rá vevő. Hozzátették: akkor volt eladósorban az ingatlan, amikor az idős anya még élt...

A döbbenetes történettel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget is. Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság​ sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit, melynek bekövetkeztével összefüggésben bűncselekmény gyanúja nem merült fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában