Jogtalan elsajátítás

2023.03.18. 16:00

A microchip buktatta le a szikszói értékes kutyát ellopó férfit

Vasútállomáson talált rá az elkóborolt ebre, de esze ágában sem volt megkeresni gazdáját.

ÉM

Ilyen volt az ellopott és eladott kutyus

A Szikszói Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat egy férfival szemben - tudta meg a boon.hu.

A férfi 2021. május utolsó napjaiban - pontosabban már meg nem állapítható időpontban - Szikszón, a Vásártér Vasútállomás területén megtalálta és magához vette egy szikszói nő tulajdonát képező és udvaráról aznap elkóborolt 70 ezer forint értékű Bichon Bolognese fajtájú, microchippel ellátott szuka kutyát.

A kutyát megtaláló férfi ezt követően semmit nem tett annak érdekében, hogy az eb tulajdonosát felkutassa és neki az állatot visszajuttassa, illetve - a jogszabályok szerint - a találás helye szerint illetékes jegyzőnek nyolc napon belül átadja.

A férfi a kutyát az aszalói lakására vitte, majd egy hét elteltével azt, mint a sajátját 5 ezer forintért értékesítette egy szintén aszalói férfinak, aki nem tudott arról, hogy az állat bűncselekmény elkövetése útján került a vélt tulajdonosához. Innen az állat az azt megvásárló férfi lányához Komoróra került. Március 30-án a kutyát Kisvárdán állatorvoshoz vitték, ahol ellátása során a microchip alapján a tulajdonosát azonosították, utóbb pedig az állatot a gazdájának visszaadták.

Börtön helyett pénzbüntetés

A bűncselekményt a Btk. 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Mivel a büntetési tétel alsó határa az 1 év szabadságvesztést nem éri el, az ügyészség – a törvény vonatkozó rendelkezése alapján  - a vádlottal szemben szabadságvesztés helyett, pénzbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a bíróságnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában