Mire gondolt?

2023.02.28. 09:21

Hihetetlen: Kerekes kukában tolta haza a romboló gránátokat

A Kazincbarcikai Járási Ügyészség vádat emelt egy 22 éves férfi ellen robbantószer engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbantószerrel visszaélés bűntette miatt, aki a patakparton talált két darab rozsdás állapotú II. világháborús tűzérségi romboló gránátot. Kerekes kukával hazatolta, hogy később leadja a méhtelepen, de nagynénje értesítette a rendőrséget, így a kiérkező tűzszerészek a robbanóanyagot a közeli homokbányában megsemmisítették.

BOON

Fotónk illusztráció

Fotó: Pesthy Márton

A vádirat szerint a vádlott lakóhelyén, egy borsodi kistelepülésen, a patakparton lévő átkelő mellett 2022. szeptember elején napközben talált kettő darab rozsdás állapotú „bombaszerű” tárgyat. Két nap elteltével visszament a helyszínre és az esti órákban egy kerekes szeméttároló edénybe helyezve azokat a lakására vitte azzal a céllal, hogy később a méhtelepen értékesíti.

A nagyszobában a földre helyezve tárolta, azonban a nagynénje ezt meglátta és azonnal értesítette a rendőrséget.

Megölte volna a lakókat

A vádlott által megtalált, és a lakására vitt kettő darab tárgy II. világháborús cseh gyártmányú, egyenként 40 kilogramm súlyú ki nem lőtt tűzérségi romboló gránát, melyek élesnek minősültek, mivel robbanóanyagot és gyújtót tartalmaztak. Amennyiben a szabálytalan mozgatás és tárolás következtében felrobbannak, a robbanás romba döntötte volna a családi ház tároló helyükként szolgált részét, az ott tartózkodók életüket vesztik, valamint 30 méteres sugarú körben képes lett volna életveszélyes sérüléseket okozni.

A kiérkező tűzszerészek a robbanóanyagot a közeli homokbányába szállították és megsemmisítették. Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában