Bíróság előtt

2023.02.19. 16:00

Alaposan ráfaragott: előbb a kutya, majd a háziak kapták el a betörő nőt

Előkészítő ülést tart a Szikszói Járásbíróság hétfőn annak a nőnek az ügyében, akivel szemben a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

BOON

Fotónk illusztráció

Fotó: Szakony Attila

Az ügyészség szerint a vádlott 2022 májusában – a tornácon elrejtett bejárati kulcs megtalálásával – bejutott egy aszalói ingatlanba és magához vett egy mobiltelefont annak töltőjével, melyet utóbb visszajuttatott a sértettnek. Egy másik alkalommal a helyi óvodához ment, ahonnan a raktárnak használt helyiség ajtaját felfeszítve gyermekjátékokat vitt el.

Megharapta a kutya

A nő 2022 júniusában egy szikszói lakóház udvarára mászott be, ahol a házőrző kutya rátámadt és megharapta, majd a cselekményt észlelő sértett távozásra szólította fel a vádlottat, aki ekkor a kapun kimászva távozott. Fenti sikertelensége után a terhelt egy idős asszony ingatlanához ment, majd – kihasználva azt a körülményt, hogy a sértett és családtagjai kertészkednek – a házba bejutva különböző élelmiszereket és gyógyszereket pakolt össze, valamint készpénzt is magához vett.

Rajtakapták, visszatartották

A sértett kis idő múlva felfigyelt a betolakodóra, számon kérte őt és ki akarta a kezéből venni a bevásárlótáskát, melyben az elvinni szándékolt vagyontárgyak voltak, ám a vádlott ekkor rátámadt az idős nőre, aki háttal a betonozott járdára zuhant. A dulakodás hangjára felfigyeltek a sértett családtagjai, segítségére siettek, így a terheltnek nem sikerült a helyszínt elhagynia, vissza tudták őt tartani az időközben értesített rendőrség kiérkezéséig. A sértett és két családtagja – akiket a vádlott szintén meglökött, megrúgott – nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A büntetőeljárási törvény alapján – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – a bíróság előkészítő ülésen ítélettel dönthet a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában