Közokirat-hamisítás

2023.02.05. 19:00

A lánya adataival kért magának új személyit Mezőkövesden - megkapta

Három éven át lapult a "hamis igazolvány" a ruhásszekrény mélyén.

ÉM

Forrás: Shutterstock

A Mezőkövesdi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben. Az asszony 2019. november  20-án személyazonosító igazolványának elvesztése miatt, új személyi okmány kiállítása céljából az illetékes járási hivatal kormányablakánál folytatott ügyintézés során az ott rendszeresített formanyomtatványon - az úgynevezett személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt igénylő lapon, az igényléshez szükséges kérelmen és a jegyzőkönyvön - a büntetőjogi felelőssége tudatában nem a saját, hanem a lánya személyes adatait diktálta be, illetve tüntette fel. Saját aláírásával is ellátta a dokumentumokat.

A nő kérelmére a hatóság az asszony fényképével 2019. november 20-ai dátummal kiállította a nő részére a lánya személyi adatait rögzítő 2025. december hó 25. napjáig érvényes személyi igazolványt, melyet ő 2019. december 12-én át is vett.

Beijedt a büntetéstől 

Miután a nő tudatára ébredt hogy az általa igényelt „új” személyi igazolványon az ő fényképe látható, de azon a lánya személyes adatai vannak, a lehetséges következményektől tartva a szekrényében, a ruhái alá rejtette el az okmányt és azt – annak a 2022. november 8-án történt hatósági visszavonásáig – személyazonosítás céljából egyetlen alkalommal sem használta fel.

Az ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben próbára bocsátást indítványozott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában