Így nem volt ülés

2023.01.23. 19:30

Nem jelent meg a drogos ügy első rendű vádlottja a bíróságon

Tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek új pszichoaktív anyag kínálásával (átadásával) elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt kezdődne meg az eljárás, ha tudna.

ÉM

Fotó: Cseh Gábor

Előkészítő ülést tartott volna a napokban az Ózdi Járásbíróság annak a nyolc vádlottnak az ügyében, akik 2020 decemberét megelőzően legalább egy éven át szereztek meg és értékesítettek új pszichoaktív anyagokat, rendszeres jövedelemforrásnak tekintve azt. A vádirati tényállás szerint a vádlottak kiterjedt hálózatot működtettek Ózdon és a környező kistelepüléseken, ahol „herbált”, „biofüvet”, „biocigit” árultak a 18 év körüli fiataloknak, de vevőik között voltak kiskorú személyek is.

Az egyik fiatal meghalt

Az egyik fogyasztó 2020 augusztusában a biofüves cigaretta elfogyasztása után rosszul lett, életveszélyes állapotban kórházba szállították, ahol elhunyt. Halálát heveny szívmegállás és annak szövődményei okozták. A vádlottaknak fenti tevékenységükből több mint 5 millió forint bevétele származott.

A büntetőeljárási törvény alapján – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – a bíróság előkészítő ülésen ítélettel dönthet a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást. Mivel az elsőrendű vádlott nem jelent meg, így nem is tudták megtartani a napokban tervezett előkészítő ülést, azt egy újabb időpontban az Ózdi Járásbíróság ismét megkísérli megtartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában