Ötvenszer szúrt

2023.01.18. 10:33

„Én mattoltam őket” – beismerte az emberölést a kétszeres gyilkos

A tárgyaláshoz való jogáról viszont nem mondott le, az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kér a miskolci férfira.

Az előkészítő ülésen még nem született ítélet a kétszeres, miskolci gyilkos ügyében

Fotó: Horváth Imre

Előkészítő ülést tartott szerdán a Miskolci Törvényszék dr. Czibrik Attila törvényszéki bíró vezetésével, H. Zsolt ügyében, akit azzal vádolnak, hogy 2020-ban két embert is brutális módon megölt Miskolcon, egy harmadikat pedig kifosztott. A büntetőeljárási törvény alapján – amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak – a bíróság előkészítő ülésen ítélettel dönthet a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz ki és megkezdi a bizonyítási eljárást. Az ügy lezárására több szempontból sem volt lehetőség ezen az előkészítő ülésen. Bár az ügyészségnek volt ajánlata: életfogytiglani szabadságvesztés, melyből leghamarabb 35 év után szabadulhatott volna a vádlott. Azonban a férfi – bár elismerte, hogy ő ölte meg a két sértettet – ragaszkodott a tárgyaláshoz, és végül a védő és az ügyész is arra tett indítványt, hogy tárgyalják az ügyet.

Ötvenszer szúrt

Dr. Szabó Szilárd ügyész ismertette a vádat. Eszerint H. Zsolt hajléktalan volt, Miskolcon csavargott, majd beköltözött két másik hajléktalanhoz 2020 nyarán a Bodrogi Zsigmond utcán lévő üres ingatlanba. Koldultak, kukáztak, alkoholista életmódot folytattak. 2020. szeptember 12-én este együtt ittak többen és lerészegedtek. Éjjel nem tisztázott okból a vádlott bement a sértetthez, felébresztette, megütötte, majd ötvenszer megszúrta. A testet paplanhuzatba, lepedőbe csomagolta, majd fejjel lefelé a portán lévő 6,5 méter mély kútba dobta. A késsel megpróbálta lekaparni a falról az odafröccsent vért, majd egy közeli építkezésen eldobta.

Az ügyész a szakértői anyagokra alapozva arról beszélt, hogy a bántalmazás után még élhetett a sértett. Az azonnali szakszerű segítség megmenthette volna az életét, így azonban elhúzódó, nagy testi gyötrelemmel járhatott a halódási folyamat.

Agyonverte egy karóval

Augusztus 26-a előtt ismerkedett meg a másik sértettel, akivel közösen ittak, miközben - nem tudni miért - eldöntötte, hogy megöli. Azt állította neki, hogy nála ellakhat és elcsalta egy a Pecér völgyben lévő ingatlanhoz, ahol egy csukló vastagságú fakaróval testszerte bántalmazta. A földön is ütötte, majd a karót eldobta és elment. Két óra múlva visszament, látta, hogy ugyanabban a pozícióban fekszik a test és legyek vannak a szájában. Kihúzta a testet a portáról és legurította a közeli domboldalon, ahol csak jóval később fedezték fel a testet. Az ügyész rengeteg törést, zúzódást sorolt fel, amelyek a holttestet borították.

Emellett vádolják H. Zsoltot azzal is, hogy közös italozás után egy sértett zakója zsebéből kivette a pénztárcáját és abból eltulajdonított 14.000 forint készpénzt és egy hatósági igazolványt.

El szeretné mondani, hogyan történt

Az ügyészség különös kegyetlenséggel több ember sérelmére visszaesőként elkövetett emberölés, kifosztás különösen visszaesőként, és okirattal visszaélés különösen visszaesőként minősített bűncselekményekkel vádolja a férfit. Dr. Szabó Szilárd ügyész életfogytiglani börtönbüntetésre tett javaslatot, amelyből leghamarabb 35 év múlva szabadulhatna a vádlott és mellékbüntetésként 10 év közügyektől eltiltás javasolt.

H. Zsolt miután a védőjével is egyeztetett végül elismerte a két emberölést: „Én mattoltam őket ittasan beismerem, de szeretném tárgyalás keretében elmondani, hogyan történt” – mondta a bíróság előtt. Hozzátette, a Bodrogi Zsigmond utcán azért ölt, mert a sértett a saját neméhez vonzódott, és amikor éjjel átment hozzá „csikkezni”, akkor aktust próbált vele kezdeményezni, húzta a pólóját és nem engedte el. A másik áldozattal szóváltásba keveredtek, összeverekedtek, ezután bántotta. A harmadik sértettnek pedig visszaadta a pénztárcáját, kártyáját.

Így dr. Czibrik Attila határozatában kitűzte az első tárgyalás napját január 30.-ra. Az előkészítő ülésen elhangzott: a vádlott kevert típusú személyiségzavarban szenved a szakértő szerint. A beszámítási képessége rendben van, de láthatóan nehezen és körülményesen kommunikál, nehezen értette meg a nyilatkozattételek lényegét is. A bíróság teljes körű bizonyítást követően kíván dönteni és ítéletet hirdetni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában