Brutális baleset

2023.01.04. 19:00

Éjszaka ütötték el a korsós nőt, de már jól van (videóval)

Egy tavaly márciusi éjszakai balesetben sérült meg az idős nő, aki „ráncfelvarráson” is átesett.

SZB

Fotó: Ádám János

Egy fatális közlekedési balesetben sérült meg tavaly márciusban Marosán László Nő korsóval című szobra, amely hosszú évtizedek, 1960 óta áll a miskolci Semmelweis Kórház rendelőintézetének bejárata előtt. Egy autós elvesztette az uralmát járműve felett és nekiütközött a műalkotásnak és kidöntötte azt. Úgy tudjuk, egy járókelő is megsérült a balesetben.  

A fatális balesetet követően a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai a megsérült szobrot társaság telephelyére, zárt épületbe szállították annak érdekében, hogy a további sérüléseket elkerüljék. 

Ezt követően a károkozó autós biztosítójával a miskolci polgármesteri hivatal munkatársai felvették a kapcsolatot, emellett a kőszobor megfelelő színvonalon történő restaurálásához a szakmai egyeztetéseket lefolytatták. A szabályok szerint a kárt okozó autós kötelező biztosítása áll helyt a vezető által okozott károkért. Ebben az esetben is ez történt.  

Marosán László szobrászművész Nő korsóval című alkotása. A szobrot 1960-ban állították a Csabai kapuban, az SZTK rendelőintézet előtt. A korsót tartó női alak eredetileg egy ivókút díszszobraként működött, de ma már csak sima szoborként funkcionál. | Fotó: Ádám János

Egy az önkormányzat által megbízott restaurátor elvégezte a helyreállítási munkálatokat és az elmúlt esztendő utolsó napjaiban visszaállították a helyére, a Csabai kapui SZTK elé a szobrot. Ahogy az ez eredeti műalkotáson is volt, az ivókút elhelyezését is előkészítették. Magát az ivókutat a téli fagyok megszűntével helyezik vissza.

Az alkotó 

A Nő korsóval szobor alkotója Marosán László, aki 1916-ban született és 1991-ben hunyt el. Művészeti tanulmányait a budapesti Iparrajziskolában és Aba Novák Vilmos szabadiskolájában végezte. 1966-ban Munkácsy-díjat, 1977-ben érdemes művész kitüntetést kapott. Több európai országban, valamint az USA-ban és Kanadában járt tanulmányúton. 1935-től kezdve állított ki. Művészetét a kísérletezés, a művek formai megoldásának sokfélesége jellemezte. Erőssége a szobrok mellett a lemezdomborítás volt. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában