Hogyan tovább?

2023.01.04. 11:30

Miért maradt csonka a miskolci Y-híd? Megmutatjuk... (videóval)

Jövő év első felére készülhet el a csomópont Miskolcról kivezető folytatásának terve.

Szaniszló Bálint

„Nagy lendülettel felhajtok a Vörösmarty utca irányából az Y-hídra. Elérem a tetejét, elkezdek ereszkedni az autómmal a Tiszai pályaudvar felé. Azonnal fékeznem kell, mert az addig kétsávos út egyszercsak egy éles jobbkanyarral egysávosra szűkül, majd néhány kanyar után lényegében abba az igencsak rossz állapotban lévő útba csatlakozik bele, ami a vasútállomás előtti körforgalomhoz visz. Mondja meg valaki, ennek mi az értelme?” Ezt a frappáns összefoglalót egy miskolci gépjármű oktató mondta el, aki tanítványaival naponta áthajt a csomóponton. Véleménye azonban találkozik sok más autóséval, aki rendszeresen használja az Y-hidat a Tiszai pályaudvar felől, vagy felé.  

„Miért maradt csonka a csomópont?” – teszik fel tehát sokan a kérdést?

Folytatása lesz 

A magyarázat az, hogy folytatni akarják a beruházást, hogy egy olyan közlekedési folyosója legyen Miskolcnak, amelyen el lehet kerülni teljes egészében a miskolci belvárost, a Búza tér környékét azoknak az autósoknak, akik kifelé igyekeznek a városból Felsőzsolca irányába. Az Y-híd beruházás a turbókörforgalmat, a Vörösmarty utcát, illetve magát a felüljáró komplexumot magába foglaló 1-es és 2-es szakaszának elkészültével párhuzamosan ugyanis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. elindította az Y-híd 3-as és 4-es szakaszainak az előkészítését. Az első lépés a miskolci közösségi közlekedés fejlesztését is vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány, amely után megindulhat a tényleges tervezési munka. 2024 végére, 2025 elejére rendelkezésre állnak majd a tervek, amelyek sorsáról – ahogy fogalmaztak – „egy sokkal pozitívabb gazdasági és világpolitikai környezetben lehet majd dönteni.” 

Huszonhat hónapon át tart a tervezési munka, a közbeszerzést megnyerő Roden Mérnöki Iroda Kft. már hozzá is kezdett az Y-híd beruházás folytatásának megtervezéséhez.

Amiről szó van 

A tervezési feladat egy kétszer két forgalmi sávos, végig a felszínen vezetett főút engedélyezési és kiviteli tervének elkészítése az Y-híd és a József Attila úti nagy körforgalom között, mintegy 3 kilométer hosszban. Az új útszakasz az Y-híd keleti ágától indulva új nyomvonalon halad el a Tiszai pályaudvar előtt, majd a Szinva patak és a vasúti területek között folytatódik keleti irányban, míg eléri a Fonoda utcát. A Fonoda utca körülbelül 800 méter hosszú szakaszán folytatódik a nyomvonal, annak szintén kétszer két sávosra való áttervezésével. A Csokonai utca csatlakozása előtt északra fordul, és a Sajón egy új hídon átvezetve éri el a meglévő nagy körforgalmat a József Attila utcán. A tervezés része a korábbi, a Tiszai pályaudvar környékére már régóta kész tervek felülvizsgálata is.

2024 után lehetséges 

Mint fogalmaztak: „A tervezés első fázisában szükséges megvizsgálni a Tiszai pályaudvar előtti kétszer két forgalmi sávos út kiépítésére vonatkozó – eredetileg a térszín alatti vezetéssel tervezett szakasz – felszínen való vezetésének lehetőségeit a városi területek hatékonyabb feltárása, a kivitelezés költségeinek csökkentése miatt. A vizsgálatot követően elkészülnek a mintegy három kilométer hosszú kétszer két forgalmi sávos útszakasz engedélyezési tervei, majd az építési engedély megszerzését követően a tervező feladata a kiviteli tervek elkészítése is. A végleges tervek 2024 első felében állhatnak rendelkezésre. A tervezési projekt teljes forrását hazai költségvetés biztosítja.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában