Okirathamisítás

2022.08.10. 12:28

Hamis írországi jogosítvánnyal szerzett hazai vezetői engedélyt az ózdi férfi

Az Ózdi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a férfival szemben, aki soha sem vizsgázott gépjárművezetésből.

ÉM

Fotó: ÉM

Az ominózus férfi soha nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel, de mivel szüksége volt arra, ezért elhatározta, hogy a jogszabályokban meghatározott eljárási rendet megkerülve, gépjárművezetői tanfolyam elvégzése és vizsga nélkül szerez magyar jogosítványt.

A férfi 2021-ben – utólag meg nem állapítható körülmények között és módon – megszerzett egy Írországban kiállított vezetői engedélyekhez megtévesztésig hasonlító hamis okiratot. A hamisítványt 2021. szeptember 30-án benyújtotta az illetékes hatósághoz és magyar vezetői engedély kiadása iránt kérelmet terjesztett elő.

A hatóság nem észlelte, hogy a vádlott által benyújtott okmány hamis, ezért részére 2021. szeptember 30-án annak rendje és módja szerint kiállították a magyar vezetői engedélyt.

Nem valós adatokkal

A kiállított közokiratba a valóságtól eltérő adatok kerültek, amelyek szerint a vádlott érvényes gépjárművezetői vizsgával rendelkezik. A jogosítvány kiállítását bejegyezték a Belügyminisztérium központi adatállományába, ahol a vádlottat érvényes vezetői engedéllyel rendelkező személynek tüntették fel, ezáltal a valóságtól eltérő adatok kerültek a közhiteles nyilvántartás rendszerébe. A hamis adattartammal kiállított magyar vezetői engedélyt a hatóság utólag érvénytelenítette. Az ügyészség közérdekű munka büntetést indítványozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában