katasztrófavédelem

2021.02.16. 07:30

A 6. hét jelentősebb káresetei – Katasztrófavédelmi hírek

Az elmúlt héten a megye tűzoltóit 234 alkalommal riasztották, amiből 141 műszaki mentés volt.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Kilépett a medréből a Ménes patak Szögligeten, a Kossuth Lajos utcában február 09-én. A bódvaszilasi és a szendrői hivatásos tűzoltók harminc méteren, mintegy kettőszáz darab homokzsákot helyeztek el a patak és az út mentén, hogy megfékezzék és egy vízelvezetőbe tereljék a vizet. Az esemény nem veszélyeztette a lakóházakat, sérülés nem történt.

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő egy taktakenézi családi házban február 11-én. A szerencsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos kikapcsolta a fürdőszobában üzemelő nyílt égésterű gázkazánt és átszellőztette a házat. A tűzoltók rekonstruálták a helyzetet és gázkoncentráció mérést végeztek, amely során megemelkedett szén-monoxid-szintet mutatott ki a mérőműszer. A szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően senki sem sérült meg.

Sok munkája volt a tűzoltóknak az időjárás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében február 11-én. Az egységek megyeszerte hatvanhárom helyszínen avatkoztak be. Harminchét alkalommal veszélyt jelentő fákat távolítottak el, tizenhét esetben elakadt járművek továbbhaladásában, illetve közlekedési baleseteknél nyújtottak segítséget, épületkár miatt pedig háromszor vonultak. A hajnali és a kora reggeli órákban Domaháza és Hollóháza külterületén több kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Az utat az ózdi és a sátoraljaújhelyi hivatásos tűzoltók tették szabaddá. Putnokon, a Csemete kert utcában három darab fa dőlt az elektromos vezetékre. A fákat a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók távolították el, a vezetékek nem rongálódtak meg. Víz eltávolításához hatszor vonultak a tűzoltók. Sályon, a Deák Ferenc utcában egy lakóháznál kettő, Szalonnán, egy Rákóczi úti ingatlanból öt, míg egy Miskolc külterületén álló épület pincéjéből huszonöt köbméter vizet szivattyúztak ki az egységek.

Őzeket mentettek ki a tűzoltók a Bodrog folyó jeges vizéből február 13-án. Olaszliszkánál, a parttól körülbelül tizenöt, Vámosújfalunál pedig egy ötven méterre lévő, bajbajutott állatot mentettek ki a tolcsvai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói mentőkötél segítségével. Az egység az őzeket átadta az illetékes vadásztársaságnak.

Tűz keletkezett egy családi házhoz épített, állattartásra használt melléképület padlásterében Megyaszón, a Táncsics úton február 13-án. A szerencsi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos kiterelte az állatokat. A padláson tárolt, mintegy kettőszáz darab kisméretű szalmabála tűzét és a lángoló tetőszerkezetet az egységek eloltották. A tűzben senki sem sérült meg, a lakóházra nem terjedt át a tűz.

Berendezési tárgyak gyulladtak meg egy családi házhoz épített kazánházban Prügyön, a Vak Bottyán utcában február 14-én. A tüzet a szerencsi hivatásos tűzoltók rövid időn belül eloltották, a lángok nem terjedtek át a lakóépületre. Az eset során nem történt sérülés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában