Ítélet

2020.06.27. 14:30

Levágta a gép a karját, jogerős lett az ítélet

Másodfokon is döntés született a tésztaüzemben történt baleset ügyében.

Szaniszló Bálint

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa jogerős döntést hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik úgy dolgoztatták az egyik tiszaújvárosi üzemben a sértettet egy meghibásodott tésztadagasztó géppel, hogy tudtak annak hibás állapotáról. A Tiszaújvárosi Járásbíróság megállapítása szerint a vádlottak egy-egy tiszaújvárosi cég ügyvezetőjeként dolgoztak. A két cég – melyek közül az egyik tésztafélék gyártásával foglakozott – gazdasági kapcsolatban állt egymással. Az ügyvezetők felelősek voltak az üzemben használt gépek műszaki állapotáért. A gép ugyan működőképes volt, de tartálya fedelének felnyitásakor a biztonsági kapcsolók nem léptek működésbe, a gép nem állt le, hanem tovább működött.

Maradandó fogyatékosság

A sértett azt az utasítást kapta az egyik vádlottól, hogy ezzel a meghibásodott géppel dolgozzon. Így amikor felnyitotta a gép tartályát és belenyúlt, az nem állt le, hanem a forgásban lévő tengelyek leszakították a bal alkarját. A csonkolásos sérülés orvosi beavatkozás hiányában akár a sértett halálához is vezethetett volna. A bíróság azt is megállapította, hogy a sérülés maradandó fogyatékosságot okozott a sértettnek.

Az elsőfokú bíróság így maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt a két vádlottat egyenként 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A vádlottak és védőik az elsőfokú bíróság döntése ellen felmentés érdekében fellebbezést nyújtottak be. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletben megállapított tényekkel lényegében egyetértett, szóbeli indokolásában kifejtette, hogy a vádlottak bűnösségére levont következtetés – az eset valamennyi körülményét figyelembe véve – helytálló, így a járásbíróság döntését lényegi részében helybenhagyta.

Kapcsolódó cikkek:

Leszakította a gép a karját – pénzbüntetésre ítélték a két cégvezetőt

(A borítókép az előző tárgyaláson készült)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában