cudar idő

2020.06.27. 19:00

Aki élt és mozgott, a viharkárok helyreállításán dolgozott

Hatalmas vihar tombolt megyénkben péntek kora délutántól délutántól szombat reggelig.

Novák Krisztina

Fotó: Vajda János

Több helyen olyan zivatarok alakultak ki pénteken, amelyek alig mozdultak el és akár egy óráig is álltak egy-egy terület felett. Mindemellett szupercellák is kialakultak, amelyek azért veszélyesebbek, mint az átlagos társaik, mert ezekben jóval hevesebb széllökések, illetve nagyobb méretű jegek jöhetnek létre.

Térdig állt a víz

Szombaton kollégáink is a várost járták és többször is találkoztak a viharkárok eltávolításán dolgozó szakemberekkel. Az Almási utcában a hivatásos tűzoltók éppen a vizet szivattyúzták az egyik magánház szuterén részéből. A tulajdonos kérdésünk elmondta, hogy péntek délutántól szombat hajnalig ömlött a víz a kertben, így a szuterénben térdig álló vizet kellett szivattyúval eltávolítani.

Szerencsen és Bekecsen is leszakadt az ég

Folyamatban van a károk felmérése, de azt már tudjuk, hogy nagyobb rongálást nem okozott a vihar és szerencsére személyi sérülést sem történt – mondta dr. Bodnár László, Bekecs polgármestere. Szabó István, Szerencs alpolgármestere megerősítette, hogy szombaton, késő délután Szerencsen is leszakadt az ég, de a károkról még nem tudott pontos információkkal szolgálni.

Vízszivattyúzás és lehasadó faágak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársait péntek óta megyeszerte több mint száz alkalommal riasztották – tájékoztatott Hudák Andrea, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – A hivatásos tűzoltóknak főként vízszivattyúzásoknál, valamint a lehasadó faágak eltávolításánál kellett a lakosok segítségére sietni. A legtöbb eset a miskolci, a mezőkövesdi és a sárospataki járásokat érintette. A hivatásos egységek mellett a szomolyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkatársai hat esetben, a polgári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai pedig három alkalommal segítették a munkálatokat.

Pénteken estig dolgoztak a város több pontján

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft-nél az extrém időjárás miatt elrendelt készenlét péntek délután tényleges munkavégzéssé alakult. Négy gépkocsival tíz munkatárs dolgozott a Pece pataknál, illetve a Mária és a Tópart utca sarkánál – tudtuk meg a polgármesteri hivatal közleményéből. – Szombaton már hetvennégy ember, tizenegy kisteherautó, két nagyteherautó és két rakodógép kapcsolódott be a munkálatokba. Magassági ágvágóval és láncfűrésszel levágták a leszakadt faágakat, valamint eltávolították a magasabb helyekről a víz által lesodort zúzalékot. A Szinva teraszt – amit pénteken részben elöntött a Szinva, magával hozva a hordalékot, gallyakat és a szemetet – nagynyomású tisztító-berendezéssel és fertőtlenítővel mosták át. Mivel több utcában is szennyvíz és csapadékvíz túlfolyások történtek, a Mivíz Kft. készenlétes dolgozói duguláselhárítási, felszíni tisztítási és fertőtlenítési munkákat végeztek két speciális géppel.

A Pece is kiöntött

A Major és a Napfürdő utcánál, a Pece patak kiöntése miatt egy kombi csatornatisztító gép dolgozott. Két árokásó munkagép délután öttől este nyolc óráig egyrészt az Árok utca és a Pallos utca közötti részen a Pece rácsainak tisztítását, továbbá az övárok és az úttest iszaptalanítását végezte, illetve négy utca találkozásánál kikotorták a rácsszemetet és a Major utcai átereszt is kitakarították. A munkálatok szombaton is folytatódtak.

Kerülő úton a buszok

Az MVK Zrt-nek péntek délután több forgalmi akadállyal is szembe kellett néznie. A Repülőtéri úti aluljáró, valamint a Fürdő út lezárása és az Árok úton, a Forrásvölgy megállóhely után kiöntött patak miatt több járat is terelt útvonalon közlekedett. Szombaton az MVK Zrt. járatai már a meghirdetett menetrend szerint közlekednek.

Szombaton ismét lecsapott a vihar

Egyelőre tizenkét eseménynél dolgoztak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei.

A rendkívüli időjárási helyzet okozta károk felszámolására szombaton is számos helyen kértek segítséget a megye hivatásos tűzoltóitól.

Sályon, a Rozmaring utcában öt lakóházat érint az utcán végigfolyó esővíz, amely mellmagasságig telítette el az egyik épület pincéjét. A Rozmaring utcán kívül a Kisréten is áll a víz egy lakóház pincéjében.

Kurityánban, a Kossuth Lajos úton a domboldalról folyik le az esővíz a házak felé, továbbá az Iskola úton egy ház udvarán és garázsában egyaránt nagy mennyiségben áll a víz.

Diósgyőrben, a Gagarin utcában motoros láncfűrésszel kellett eltávolítani egy kidőlt fa ágait, az Almás utcában pedig a hatvan centiméter magasan álló vizet kell majd kiszivattyúzni egy ház pincéjéből.

Az egységek, amint befejezték az egyik címen a beavatkozást, indulnak a következő helyszínre.

(A borítóképen: A viharkárok felszámolásán dolgoznak)

Kapcsolódó cikkek, galériák, videók:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában