Vizsga a fiatalkorúak börtönében

2019.05.20. 19:00

Szakmát szereznek a rácsok mögött

Két éves képzés után szakmunkás vizsgáztak a fiatalkorú fogvatartottak a börtönben.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézetében elhelyezett hat fogvatartott vett részt „Festő, mázoló, tapétázó” szakmaképzésben, melynek végén hétfőn megkezdték a kétnapos szakmunkás vizsgájukat a gyakorlati résszel. A bizonyítvány megszerzése után a fogvatartottak piacképes szakmához jutnak, mely szabadulásuk után segít számukra visszailleszkedni a társadalomba.

– A Pannon Oktatási Központ segítségével bonyolítottuk le ezt a tanfolyamot, amelynek ez az első csoportja, de nagyon népszerű, tavaly is indult egy csoport, és idén is. Önkéntes alapon jelentkezhettek rá az elítéltek, és az alapfokú végzettség volt az alapfeltétele. Ami külön érdekessége, hogy a nagy részük az alapfokú végzettséget is itt szerezte meg az intézet falai belül – mondta el érdeklődésünkre Szeidl Tamás bv. ezredes, az intézet parancsnoka. A hiányszakmák közé tartozó, főleg építőipari szakmák képzései szerepelnek még a terveik között, ha pedig végzettséget szereznek, akkor akár foglalkoztatni is tudják őket. Álláskeresési technikákat is tanítanak, és igyekeznek minden olyan segítséget megadni, amivel szabadulva a civil életben megtudják állni a helyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában