Átadás

2024.05.14. 16:06

A vegyipar csúcsüzemét avatta fel Orbán Viktor Tiszaújvárosban - képekkel, videókkal

A legújabb kori Magyarország egyik legnagyobb iparfejlesztését adták át kedden Tiszaújvárosban. A beruházás 1,3 milliárd euróba került.

Szaniszló Bálint

Elindult a oliol komplexum: Hernádi Zsolt, Orbán Viktor, dr. Koncz Zsófia és Ilse Henne, a ThyssenKrupp igazgatósági tagja

Fotó: Vajda János

Tiszaújvárosban 1,3 milliárd eurós projekt keretében elkészült a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása, a poliol komplexum, amely a vegyipari piacon jelenleg elérhető egyik legfejlettebb, legbiztonságosabb és környezetkímélő technológiát alkalmazza a termék előállításához. A termék - a poliol - innovatív és rendkívül keresett vegyipari alapanyag, amelynek kereslete a következő évtizedekben csak nőni fog. A poliol az alapanyaga például a poliuretánnak, melyet az építőipartól kezdve a hőszigetelésen és a bútorgyártáson át az autóiparig és a textiliparig szinte mindenhol hasznosítanak.  

IMG_0550
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke
Fotó: Vajda János

A Mol a nagyszabású beruházás által a kelet-közép-európai régió első olyan vállalata lesz, amely a kőolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a műanyaggyártás teljes értékláncát. 

Egyre feljebb lépni - ez a cél 

„A Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló nagyvállalatává nőtte ki magát, és ez a nagyberuházás is ezt bizonyítja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a poliol komplexum átadásán Tiszaújvárosban. – A Mol a rendszerváltás után, amikor elkótyavetyélték a magyar cégeket, magyar maradt, de "egyfelfüggesztésű" volt, a kőolaj feldolgozásával és a termékek értékesítésével foglalkozott. A fejlődés azonban elindult és töretlen volt, hiszen a cég teret nyert a bioüzemanyagok előállításában, a vegyiparban, és ma már a hulladékfeldolgozásnak is kikerülhetetlen tényezője lett. Mint mondta, egyértelművé vált, hogy a fejlődés érdekében egyre feljebb kell lépni a termelési láncban, és ezzel a fejlesztéssel maga a Mol vált önálló termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban a legyártott alapanyagot egészen a késztermékig juttatják el" - mondta.

A Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalatává vált

 – jelentette ki a miniszterelnök.

A legmodernebb ipart hozzuk létre 

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság egésze is azt az utat járja be, mint a Mol, és "ez a mi magyar iparpolitikánk". "Az ipar fejlődése révén 2030-ig 50 százalékkal nőni fog Magyarország villamosenergia-igénye. A legmodernebb ipart honosítjuk meg Magyarországon. Meggyőződésem, hogy a magyar iparpolitika elegendő energiát és munkaerőt fog az ipari termelők számára biztosítani."  

„Arra vállalkoztunk - jelentette ki a kormányfő, hogy Magyarországot a keleti nyersanyagok és erőforrások és a nyugati technika és know-how találkozási pontjává alakítsuk. Épülnek keleti és nyugati autógyáraink is, a zöld energia fontos szerepet fog betölteni a gazdaságban, és megépítjük a legmodernebb európai hadiipart, de tovább fejlesztjük az élelmiszeripart, a gyógyszer- és a vegyipart is".

„A háborúban minden hanyatlik" 

„A háború a pusztítást jelenti, az otthonok elvesztését, és amikor háború van, akkor egyetlen dologra van szükség: hadianyagokra. Az emberek nem a gyárakba mennek dolgozni, hanem a frontra viszik őket. Ilyen helyzetben a gazdaság hanyatlik és láthatjuk, hogy Ukrajnában, ahol háború van, minden hanyatlik". 

Orbán Viktor szerint nagy baj, hogy Európában sokan vannak, akik a háborút akarják, és abba belerángatnák Magyarországot is. „Ezért van szükség arra, hogy a gazdaságfejlesztési terveink mellett energiát fordítsunk arra is, hogy ezeket az erőket megfékezzük." Erre lehet alkalom a június 9-i uniós választás.  

A magyar vegyipar fellegvára 

„Ipar nélkül a nemzet félkarú óriás" - idézte Kossuth Lajost Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója, majd Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét a magyar ipar – a magyar vegyipar – fellegvárának nevezte. Beszédében utalt rá, hogy a legújabb kori Magyarország egyik legnagyobb iparfejlesztését adták át, amely egyben a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása. Csúcstechnológiával működő komplexumot hoztak létre Tiszaújvárosban, amelynek révén a magyar vegyipar felkerült a világ térképére.  

IMG_0332
Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója
Fotó: Vajda János

Az elnök-vezérigazgató kifejtette, hogy a gazdasági szuverenitás megléte nagyon fontos lenne egész Európa számára, mégis csak kevesen dédelgetik ezt a gondolatot a kontinensen. Az európai ipar versenyképessége rohamosan romlik. Ennek eredménye, hogy nagyon sok nemzetközi vállalat települ át a világ más részeibe. „Ipar nélkül nincs Európa és nincs Magyarország sem - jelentette ki, majd kiemelte, hogy szüksége lenne Európának is egy olyan ipari védegyletre, amelyet annak idején Kossuth Lajos hozott létre.

Szoros kapcsolat a várossal 

„Egy igazi mérföldkő ez a komplexum Tiszaújváros életében. Ezzel a beruházással Tiszaújváros beköltözik az otthonainkba, az autóinkba, a ruhatárunkba". Ezt dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője mondta a poliol komplexum avatásán. Beszélt arról is, hogy az egykori Tiszai Vegyi Kombinát (ma Mol Petrolkémia - a szerk.) Tiszaújváros megalakulása óta sorosan kapcsolódik a városhoz, annak életéhez, fejlődéséhez. Szinte nincs olyan tiszaújvárosi család, amelynek valamely tagja ne a gyárban dolgozna, vagy dolgozott volna.  

IMG_0412
Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszter-helyettese, országgyűlési képviselő
Fotó: Vajda János

„Ezzel a beruházással Tiszaújváros a régió vegyipari központjává vált – fejtette ki a miniszterhelyettes. – Olyan helyzet alakult ki, hogy a borsodi fiatalok itt képzelhetik el a jövőjüket, illetve, ha elvándoroltak, akkor motivációt érezhetnek, hogy térjenek haza, és itt rendezzék be újra életterüket, itt kamatoztassák tudásukat.

Polilos tények 

- Az 1,3 milliárd euróból megvalósult komplexum kivitelezése 2018 végén kezdődött, és 2024-re fejezte be a kivitelező, a német Thyssenkrupp. 

- Az új komplexumban évente 200 ezer tonna propilén-oxidot állítanak elő, amelyet poliol termékekké alakítanak. 

- A csúcstechnológiával működő, automatizált üzemcsoport több mint 200 szakembernek ad munkát. 

- A poliol az ágybetétek, a matracok, a kanapék és fotelek kényelmes ülőfelületét biztosító habszivacsok, valamint a hűtők szigeteléséhez szükséges kemény habok gyártásához, az építőiparban használatos szigetelőanyagok készítéséhez szolgál alapanyagul, legyen szó egy épület homlokzati vagy egy csővezeték szigeteléséről, a barkácsboltokból ismerős tömítők és ragasztók, valamint a futócipők rugalmas gumitalpának előállításáról. 

- A Mol 2030-ig 4,5 milliárd dollárt fektet a petrolkémia üzletág fejlesztésébe a régióban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!