Gépszörny

2019.12.08. 18:00

Megérkezett Újvárosba a hatalmas monstrum

A berendezés a poliol­komplexum egyik kulcsfontosságú készüléke lesz.

Horváth Imre

Uszályról emelték át a közúti szállító járműre a berendezést

Szombat hajnalban érkezett Tiszaújvárosba a Mol 1,2 milliárd euróból megvalósuló óriásberuházásának, a poliolgyártó komplexumnak második legmagasabb készüléke, egy vegyipari torony.

Szerdán indult el

A 71 méter magas berendezés vízi úton, uszályon érkezett Belgiumból Magyarországra, a gönyűi kikötőbe. A készüléket szerdán rakodták át egy hatalmas trélerre, és közúton, az M1–M0–M3 autópályákon keresztül érkezett Tiszaújvárosba.

A közel 100 méteres, több mint 300 tonnás szerelvény maximális sebessége 30 km/h lehetett, ezért csak az éjjeli órákban közlekedhetett, este 10 és reggel 6 között, így három nap alatt ért rendeltetési helyére. A szerelvényt egy több mint húsz főből álló csapat kísérte, köztük rendőrökkel, illetve a szerelvény útjába belógó vezetékek, táblák bontását és visszaszerelését végző munkásokkal.

A berendezés a poliol­komplexum egyik kulcsfontosságú készüléke. Feladata, hogy a gyártás során feldúsuló propánt elválassza a propiléntől, így az értékes propilént ki tudják nyerni és visszavezetni a termelési folyamatba.

A veszteség csökkentésére

Ezzel a technológiai lépéssel minimálisra csökken a gyártás során fellépő propilénveszteség, ami nagyban hozzájárul a termelés hatékonyságának és gazdaságosságának növeléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában