Propiléngyár épül

2022.05.12. 07:00

Megaépítkezés is kíséri a Mol gigaberuházását Tiszaújvárosban

A Mol Petrolkémia Zrt. 65 milliárd forintos zöldmezős beruházással propiléngyárat épít Tiszaújvárosban.

Szaniszló Bálint

A poliolgyár építése már a befejezéséhez közeledik. Fotó: Vajda János

Fotó: Vajda János

Néhány héttel ezelőtt tették le az alapkövét Tiszaújvárosban, a Mol Petrolkémia Zrt. telephelyén várhatóan 2024 végére megépülő propiléngyárnak, amely forradalmasítja és kiszámíthatóbbá teszi a vegyipari alapanyaggyártást a Mol-csoport számára.

A 65 milliárd forintból megépülő propiléngyár fontos alapanyag-előállítója lesz az ugyancsak Tiszaújvárosban létesülő poliolgyárnak, amelynek beruházási értéke meghaladja a 400 milliárd forintot. A poliolkomplexum egyike a Mol 2030 stratégiája keretében megvalósuló kulcsfontosságú magyarországi beruházásoknak.

Stratégiai váltás

A világ olajiparában tapasztalható változások által is inspirált stratégiai átalakulás fontos eleme, hogy az üzemanyagtermékek arányát csökkentik a petrolkémiai és vegyipari termékek javára. A Mol százhalombattai finomítójában a kőolajból az üzemanyagok mellett vegyipari benzint is előállítanak, amit a tiszaújvárosi Mol Petrolkémia Zrt.-nél vegyipari alapanyagokká dolgoznak fel. Ezek egyik csoportja a különféle poliolok, amelyeket – a gigaüzem révén – évente mintegy 200 ezer tonna mennyiségben gyártanak majd.

A Mol Petrolkémia és Tiszaújváros már eddig is Európa vezető vegyipari központjai közé tartozott, de a poliolberuházással a legszűkebb elitbe lép be. A poliolüzem elindulása után a Mol a régió első olyan vállalata lesz, amely a kőolaj kitermelésétől a poliol előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát. Az építési munkálatok befejezése ez év második felében várható. A poliolból többek között szigetelőanyagok, bútorok, háztartási eszközök és autóalkatrészek készülnek.

Ellátási lánc jön létre

A poliol-gigakomplexumnak fontos alapanyagot előállító propiléngyár építése hamarosan elkezdődik, és a tervek szerint 2024-re fejeződik be. A beruházásról a közelmúltban megtartott tiszaújvárosi közmeghallgatáson Raisz Csaba, a Mol Petrolkémia Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese beszélt: az évi 100 ezer tonna kapacitású propilénüzem a tiszaújvárosi telephelyen a két meglévő olefinüzem között, mintegy 3 hektáros területen épül meg, és illeszkedni fog a már meglévő gyártási infrastruktúrába. Mindezzel a Mol önellátóvá válik a propilén-alapanyaggyártás területén.

Magyarok építik meg

A tervezésre és kivitelezésre elsősorban magyar vállalkozókat kívánnak alkalmazni – tudtuk meg. A kivitelezésben 300-400 munkás vesz majd részt, emellett a beszállítókkal együtt a dolgozói létszám eléri majd a több ezret. A korszerű üzem elkészülte után 40 főt foglalkoztat. Az idei esztendő még jórészt a megaberuházás előkészítésével telik el. A próbaüzemet egyébként 2024-re prognosztizálják, időtartamát 6–12 hónapra tervezik.

Előnye a propiléngyárnak, hogy rugalmasan üzemeltethető, így jobban tud egyensúlyozni a termelés és az alapanyag-beszerzés között. A szén-dioxid-kibocsátása 40  százalékkal lesz kisebb, mint a korábbi üzemeké, a szennyvízkibocsátása pedig minimális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!