Adományok

2024.01.07. 16:00

Nem harsány, nem színészies, a háttérből segít

Nem szereti a „rivaldafényt” a sikeres nagyvállalkozó, Tirpák István. Már korábban is segítette a rászorulókat, szép csendben, most végre elmondta motivációját.

Ujlaki Attila

Tirpák István (középen) adományt ad át egy jótékonysági akcióján

Fotó: Bujdos Tibor

„Legfőképpen sérült gyermekeket támogatok” – húzza alá a sikeres, de annál szerényebb nagyvállalkozó, Tirpák István. A Cordys Capital Kft. tulajdonosa közel 20 éve segít – főként – rászoruló gyermekeken. A miértre pedig azt felelte: „Hármas ikreim vannak, akik koraszülöttek voltak, így a feleségemmel több kihívással is szembe kellett néznünk, olyan dolgokkal, amik több szülőnek is megpróbáltatást jelentenek a gyermeke születését követő hónapban vagy akár hosszabb időn át” – ismertette.

Nagyobb odafigyelés

Rámutatott, a koraszülött gyermekek sokkal nagyobb odafigyelést és gondoskodást igényelnek, mint egy átlagos csecsemő.

„Át tudom érezni, hogy az ilyen gyermekek szülei egy-egy esetben milyen nehézségeken mennek keresztül” – mondta.

Arra is kitért, hogy akiben van egy kis jó szándék, és megteheti, az a gyermekeket mindig támogatja, hiszen ők ártatlanok és tiszták, a jövő zálogai.

Inkognitó

Tirpák Istvánról keveset hallani, pedig élete, tevékenysége és mentalitása példaértékű.

Nem szeretek szerepelni, így mindig úgy támogattam, hogy ne derüljön ki az, hogy én segítek

 – osztotta meg titkát, hogy miért hallani róla keveset.

A támogatottak köre és célcsoportja pedig széles: volt, hogy közösség került a látókörébe, máskor egy-egy rászorulónak segített, de arra is van példa, hogy egy-egy Északban, a Boon-on vagy más sajtótermékben megjelent újságcikk alapján döntött a támogatásáról.

Tirpak-Istvan-aj
Tirpák István a CORDYS cégcsoport tulajdonosa
Fotó: Ádám János

Tirpák István arra a kérdésre, hogy manapság mivel segít, azt felelte: inkább tárgyi adományokkal, élményekkel, de nem ő a „megmondóember”.

„Ilyenkor megkérdezem az érintett alapítványt, hogy mire lenne szükség, és azokat eljuttatom hozzájuk” – ismertette, majd azt is elárulta, hogy számára is fontos, hogy ezek az eszközök, tárgyak a gyermekek boldogulását, tanulását és/vagy szórakozását segítsék.

Lillafüred „mini Svájc” lehetne

A vállalkozó Lillafüreden él, ahol lokálpatriótaként számos jó ügyet szolgált eddig, és a jövőben is vannak tervei.

„Például az Erzsébet sétányt én újíttattam fel, és nyolcvan darab fát vásároltam, amiben még benne volt a padkák füvesítése, a hulladékok elszállítása és a padok kihelyezése is.”

Szerinte Lillafüred lehetne Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye „mini Svájca”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!