Fejlődés

2023.09.13. 16:15

Három milliárddal nőtt a civileknek szánt támogatások keretösszege

Sokan voltak kíváncsiak az idei pályázati lehetőségekre, a terem teljesen megtelt érdeklődőkkel.

Nagy-Hankó Krisztina

"Civilek a pályán"

Fotó: NHK

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület-Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezésében idén is megtartották a „CIVIL INFO – NEA 2024” című országos tájékoztató napot szerdán, Miskolcon, a vármegyeháza dísztermében. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, valamint a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai informálták a civil szervezetek jelenlévő képviselőit. 

A vármegye az ötödik az országos pályázati rangsorban 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 3199 civil szervezet működik. Ezen belül csak Miskolcon egy híján 900 egyesület és alapítvány tevékenykedik. A civil szervezetek évente több, mint két és fél milliárd forint támogatást osztanak ki. Ezek jó része az oktatási, egészségügyi és egészségügyi intézmények működését segíti. De évente legalább 160 millió forint támogatást juttatnak a rászoruló személyeknek is. Az itt működő civil szervezetek bevételeinek több, mint fele állami forrásokból származik. A szervezetek egynegyede részesül állami pályázati támogatásokban, melyből jelentős rész kerül vármegyénkbe. A civil szervezetek által végzett munka minőségét jelentősen befolyásolják a civil területre szánt költségvetési források. A „CIVIL INFO – NEA 2024.” tájékoztató napon résztvevők tájékoztatást kaptak a 4,8 milliárd forint kerettel szeptember elején megjelent Városi Civil Alap pályázatról. A nagyobb hangsúly azonban a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) októberben megjelenő 2024. évre szóló pályázatai kapták. 

Elkötelezettek a közösségük iránt 

Minden évben ilyen tájban, amikor Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár Miskolcon jár, jó híreket szokott hozni, ami a vármegye civil szervezeteit érinti – mondta Alakszai Zoltán főispán, köszöntőjében. Ennek az alkalomnak a célja, hogy minél több információt megkaphassanak azokról a lehetőségekről, amellyel tevékenységüket anyagilag is támogatni tudják. A civil szervezetek mögött rengeteg elkötelezett ember van, akik szabadidejüket nem kímélve, önkéntesen dolgoznak egymásért, a társadalomért – tette hozzá a főispán. 

Ahhoz, hogy sikert érjünk el, közösen kell munkálkodni. Kell a kormányzati támogatás, de a civilek áldozatos munkája is, amit minden nap végeznek a településükön a közösségért – hangsúlyozta Szabó Gergely a vármegyei közgyűlés alelnöke. Hozzátette: a lelkesedés mellett azonban szükség van a pénzre, hogy a szervezetek működése biztosított legyen. Ebben van nagy szerepe a pályázatoknak, amelyeket a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága felügyel. 

Jelentős változás csak a keretösszegben lesz 

A köszöntő beszédeket követően Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár felvázolta az idei pályázati lehetőségeket. Elmondta, hogy jelentősen megnőtt az összeg, amelyre idén pályázni lehet. Mintegy 3 milliárd forinttal több, vagyis 14 milliárd forintra növekszik a NEA keretösszege. Ezen kívül apró változások lesznek még, egyebek mellett növekszik az egyszerűsített támogatás összege 350 ezer forint helyett 400 ezer forintra tudnak majd könnyített feltételek mellett pályázni az arra jogosult civil szervezetek. A megpályázható keretösszeg plafonja 4 és fél millió forint lesz, a minimum támogatás összevont pályázat esetén az 500 ezer forint lesz – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Vince. A pénzt továbbra is fel lehet használni a szervezet működési költségeire és rendezvények szervezésére egyaránt. Minden korábbi és leendő nyertest érint, hogy bővül azon szervezetek köre, amelyek egyszerűsített módon tudnak elszámolni – tudatta a helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!