Agrárium

2023.08.20. 13:06

Már készülnek a repce vetésére

A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a nyári meleg, a kánikula: napközben 28-35 fokig melegszik a levegő.

Pap Gyula

Fotó: Pesti Tamás

Az elmúlt napok csak elszórt záporokat hoztak, így az augusztus eleji esős időben átnedvesedett talaj sokat száradt. A fölső réteg még országszerte tartalmaz kellő nedvességet, de a mélyebb rétegek az Alföldön nagy területen kritikus közelien szárazak. A kukorica és a napraforgó jellemzően jó állapotban van a Tiszántúli területeken is.

Kezdődik a silózás

Jó állapotban van a kukorica napraforgó a megyében, a talaj előkészítése zajlik a repce vetéséhez – mondta el az aktuális helyzetet jellemezve Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A száraz levegő és talaj nem előnyös ez utóbbi számára, lassítja a kelés folyamatát. Az állattartó gazdáknál a silózás most a legnagyobb munka, a téli takarmány bekerül a tárolókba – tette hozzá.

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően szép zöldek még az állományok, augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a többnyire a tejes érés állapotában járó állományoknak. Békés megyében kevesebb esőt kaptak a növények a tenyészidőszakban, így arrafelé vannak gyengébben fejlett és már a viaszérésben lévő táblák is. 

Debrecen-Hajdúböszörmény és Miskolc térségében szép zöldek a táblák.

 A napraforgó az érés kezdeti állapotában van, jellemzőek a jól fejlett állományok.

Az e heti záporokból lehulló csapadék mennyisége csak kevés helyen haladja majd meg a 10 mm-t, így a talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző, az Alföldön az aszályos területek további növekedése várható. A hőmérséklet nem változik számottevően, marad a nyári meleg, a kánikula: napközben 28-35 fokig melegszik a levegő. Az augusztus 20. körüli szokásos lehűlés idén késik, talán el is marad, azonban az éjszakák gyorsan, naponta 3-4 percet hosszabbodnak, így a hajnalok már a legtöbb helyen felfrissülést hoznak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!