Termés

2023.08.11. 17:30

Régen volt ilyen szép a kukorica és a napraforgó

További elszórt záporok, zivatarok nem várhatók, a következő napokban száraz időre van kilátás.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

Az elmúlt napokban bár jelentősen csökkent a csapadék a múlt hét második feléhez képest, de még mindig többfelé fordultak elő esők, záporok, melyek a hűvös, amúgy is párásabb időben tartósan nedvesen tartották a növények leveleit. Ez az időjárás számos növényi kórokozó számára nyújtott kedvező körülményeket, a talaj nedvességtartalma azonban az évszakhoz képest kedvezően alakul. További elszórt záporok, zivatarok nem várhatók, a következő napokban száraz időre van kilátás, a hétvégétől a hőmérséklet is jelentősen emelkedik – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

A kalászosok aratása befejeződött, a tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A hosszabban kint maradt termés már többször megázott, a minősége így egyre romlott.

Szép állapotban a kapások

– A megyében befejeződött nagy részben a búza aratása, a belvizes területek kis hányada maradt hátra – mondta el Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A tarlóhántási munkák is a vége felé közelednek – tette hozzá.

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a három méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. Júliusban minden csapadék rendkívül sokat számított ennek a kultúrának is, a Dunántúlon és északkeleten nagy területen megkapta az ideális 100 milliméter havi csapadékot, de az ország középső részén csak 20-40 millimétert. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a szemfejlődés állapotában járó állományoknak. A napraforgó már elvirágzott, a magképződés állapotában van. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen jól fejlett, szép nagy tányérok a jellemzők. Visszaemlékezhetünk: a tavalyi aszályos nyár után volt, aki beletárcsázta a kukoricát és a napraforgót a földbe, mert úgy felégett az egész.

A folytatásban a csütörtök délelőtt átvonult gyenge hidegfront mögött pénteken még az ilyenkor szokásosnál hűvösebb időben volt részünk 25 fok körüli maximum értékekkel, szombattól azonban jelentősen melegszik az idő, a hétvégén már 25-30 fok között alakulnak a csúcsértékek, a jövő hét első felében pedig nagy területen 30 fok fölötti kánikulára számíthatunk. A következő napokban száraz időben lesz részünk, csak a jövő hét közepén lehetnek ismét szórványos záporok. A hőmérséklet emelkedésével a levegő relatív nedvességtartalma is csökkenni fog, de nagyobb területre kiterjedő légköri aszály a jövő hét első felében sem valószínű. A felszín közeli talajréteg péntektől országszerte száradni, szikkadni fog. A növényvédelmi munkákat élénk széllökések napközben is csak kevés helyen zavarhatják – írja az OMSZ elemzés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!