Jó hír!

2023.07.21. 20:00

Már tényleg a végéhez közeleg az aratás

A belvizes részeken a nedves talaj miatt már csak az úgynevezett hevederes gépekkel lehet rámenni a földekre.

Pap Gyula

Ilyen lett az idei búza

Fotó: Unger Tamás

Az elmúlt napokban főként a délnyugati és az északkeleti országrészekben fordult elő csapadék, ugyanakkor a hőségben igen intenzív volt a növényzet párologtatása. Az Alföldön valamint a Dunántúl északi és délkeleti tájain többfelé aszály van, de máshol is sokat veszített nedvességtartalmából a talaj a hónap eleje óta. A következő napokban többször és többfelé számíthatunk akár heves zivatarokkal kísért záporokra, és néhány fokkal a kánikula is mérséklődik – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Jobbnak nézett ki 

- A megyében a búza mintegy háromnegyedét learatták, ám egy jelentős területen – esetemben mintegy 80 hektáron - a nedves talaj miatt már csak az úgynevezett hevederes gépekkel lehet rámenni a földekre – mondta el Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Így van ez a Taktaközben és a Bodrogközben is. Ez a minőségben is meglátszik, igazából a tavaszi remények nem váltak valóra nem beszélve a piaci helyzetről, ahol a túlkínálat miatt nem lehet jó árat realizálni - fejtette ki a megyei elnök. Jelenleg sok helyen a tarlóhántás az aktuális munka – tette hozzá. 

A repce és az árpa betakarítása már a legtöbb helyen befejeződött, a búza aratása javában zajlik. A tarlók tárcsázása is már sokfelé megtörtént. A meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal. A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. Egyelőre a mélyebb talajrétegben még országszerte találnak vizet, de főleg az Alföldön már egyre jobban hiányzik számukra a nedvesség. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez (júliusban 100 mm csapadék lenne számukra optimális). 

Az előttünk álló egy hétben gyakran változékony, de többnyire meleg időben lesz részünk. Szombaton nyugat felől nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk, több hullámban várható eső, zápor, akár heves zivatar. Szombaton a déli és keleti országrészben várható nagyobb mennyiség. Vasárnap és hétfőn száraz időben lesz részünk, majd hétfő estétől szerda estig ismét többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, ekkor a több csapadék hazánk északi felén valószínű. Összességében a következő egy hétben sokfelé van esély 10-20 mm csapadékra, az északi országrészben 30-40 mm is hullhat. A hőmérséklet eleinte visszaesik kissé. A csúcsérték pénteken főként az Alföldön haladja majd meg a 30 fokot, a hétvégén pedig 30 fok körül vagy néhány fokkal az alatt alakul. A jövő hét elején ismét melegszik az idő, és átmenetileg visszatér a hőség 35 fok körüli maximumokkal, de szerdán egy hidegfront hatására északnyugat felől lehűlés kezdődik – jelzi az OMSZ elemzés. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!