Mezőgazdaság

2023.07.15. 15:09

Javában aratnak vármegyénkben is

A termés optimális fejlődéséhez a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség.

Fotó: MW

Néhány aratásra alkalmas, száraz nap után heves zivatarrendszer érkezett a napokban, mely van, ahol károkat okozott, viszont sokfelé csak felüdülést a szomjazó nyári növények számára. A hétvége a kánikuláé, újabb záporok hétfőn és a jövő hét közepén alakulhatnak majd ki, a hét végétől pedig visszatér a hőség – prognosztizálja Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzése.

Vannak megdőlt táblák

- A kalászosok aratása javában zajlik. Elég változékony időben kezdődött a betakarítás, a korábbi heves zivatarokból adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is, de az elmúlt napok száraz időjárásában jól lehetett haladni a munkákkal – erősítette meg Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az őszi árpát már teljesen betakarították a megyében a repcéből még egy kevés van kinn. A búza aratása mintegy 45 százaléknál tart – tette hozzá. Csütörtökön is hullott mintegy 10-16 milliméter csapadék, beszélgetésünkkor – pénteken – ennek felszáradására vártak, hogy folytatódhasson a betakarítás. Van remény rá hiszen a meleg és a szél segíti a folyamatot. Ugyanakkor a párás levegő miatt ki kell várni míg a 14 százalékos nedvességtartalmat eléri a búza – tudtuk meg. A szeles, csapadékos idő – fajta függően - mintegy 20-25 százalékban megdöntötte a táblákat, ezek aratása nehezebben kivitelezhető, egy irányból kell vágni. Nagyobb gondot okoz a sok helyen fellelhető belvíz, amely a korábbi, hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt alakult ki – hangsúlyozta a megyei elnök.
A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez (júliusban 100 milliméter csapadék lenne számukra optimális).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában