A borkultúráért fogtak össze

2023.05.25. 14:10

Megállapodtak: ifjú borkadétok képzésében működnek majd közre (fotók)

Az első kadétok ünnepélyes avatására 2023. év végén történhet meg.

PGY

Aláírták a megállapodást

Fotó: Ádám János

Az 1999-ben alakult István Nádor Borlovagrend a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Miskolci Szakképzési Centrum és a Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola támogatásával „KADÉT” tagozatot alapított. Ehhez kapcsolódóan a felek által csütörtökön aláírt együttműködési megállapodás célja a kárpát-medencei és az európai borkultúra, ezen belül a Miskolc és Bükkaljai borvidék turizmusának, vendéglátásának megismertetése, népszerűsítése. A rövid és középtávú célok között szerepel még többek között a turizmus és vendéglátás ágazat szakmai képzésében tanuló, leginkább 18 év feletti fiatalok aktív bevonása a borászati ismeretek, a borkultúra, a borfogyasztási etikett, valamint a sommelier tevékenység elsajátításába.

Hasznosítható tudás

A „KADÉT” tagozat keretében folyó képzés rövid és középtávú prioritásai között szerepel, hogy a jelölteknek ismerniük kell az italok és ételek párosításának fontosságát a bükkaljai borok és helyi ételspecialitások figyelembe vételével. Ezen kívül protokoll képzéseken történő részvétel, rendezvényeken, fesztiválokon való együttműködés a szervezőkkel,  mindez Miskolc és a megye idegenforgalmi szerepkörének erősítése érdekében. Fontos a bor- és gasztronómiai ismereteik bővítése szakmai programokon való részvétellel. A képzést és feladatokat teljesítők borlovag kadéttá avatását megelőzően a BOKIK, a Miskolci Szakképzési Centrum, a Miskolci SzC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola és az István Nádor Borlovagrend a jelöltekről egyeztet. Az első kadétok ünnepélyes avatására 2023. év végén történhet meg. Az avatottak viselhetik az István Nádor Borlovagrend kadétja feliratú, hímzett francia vállpántot. A tagozatba felvételt nyertek részére irányadó a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének etikai kódexe és az István Nádor Borlovagrend alapító okirata.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!