Piacot hódítottak

2022.07.08. 07:00

Országokat kapcsoltak össze miskolci légvezetékkel

A miskolci Fux Zrt. gyártotta azokat a kábeleket, amelyekkel összekapcsolódott a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszer.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A tervezett időpontban, június 30-án létrejött a fizikai összeköttetés a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszerek között – jelentették be a jó hírt a két ország villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságai a napokban. 

A jeles eseménynek miskolci vonatkozása is van: az összekapcsoláshoz szükséges vezetékeket a FUX Zrt. gyártotta. 

A projekt előzményei a kilencvenes évek közepére tehetők, ekkor kezdődtek a tárgyalások egy magyar-horvát-szlovén 400 kilovoltos távvezetéki összeköttetés kiépítéséről – tudtuk meg Barkóczi Istvántól, a Fux Zrt. tulajdonosától. Mint mondta, ennek az építkezésnek az utolsó fázisa volt a most átadott szakasz, a Cirkovce–Pince távvezeték megépítése. Szlovénia az utolsó olyan szomszédos ország, amellyel eddig nem volt távvezetéki összeköttetése hazánknak. 

A részletekhez hozzátartozik, hogy a magyar oldalon már az ezredfordulót megelőzően elkészült a Hévíz és a szlovén-horvát-magyar hármashatár közötti kétrendszerű vezeték, még az MVM (az átviteli hálózat akkori tulajdonosa) beruházásában. Ennek részeként a hazai oldalon megépült egy 5 kilométeres leágazás Szlovénia felé, lehetőséget teremtve a későbbi csatlakozásra. Ehhez kapcsolódott hozzá most a szlovén rendszer.

„A távvezeték építése a szlovén oldalon 2020. augusztusában kezdődött, és most, június 30-án megtörtént az üzembe helyezés. A tesztelés, valamint a próbaüzem után a vezeték július 6-a óta része – piaci szempontból is – az úgynevezett határkeresztező kapacitásszámítási folyamatnak” – tájékoztatott Barkóczi István.

1500 kilométernyi kábel

A távvezeték nyomvonalának hossza egyébként 120 kilométer. Az építkezés részeként a 264 darab Duna-típusú oszlopra több mint 2400 szigetelőláncot és több mint 1500 kilométer hosszú vezetéket szereltek fel a kivitelezők, úgynevezett 3-as kötegelésben. Mindegyik vezetéket a miskolci székhelyű Fux Zrt. gyártotta. A vezeték különlegessége, hogy horganyzott acélhuzalok helyett alumínium bevonatú acélhuzalokból áll az erősítő sodrat. Ez a vezeték típus, mind a gyártáskor, mind a szerelvényezéskor körültekintő munkát kíván. 

Barkóczi István hozzátette, hogy korábban a magyarországi oldalon felhasznált távvezetéket is a Fux szállította, így a bizalom jeleként értékelik, hogy a határ túloldalán is az általuk gyártott vezeték üzemel.

Kiderült, hogy a projekttel kapcsolatos kiegészítő munkálatok még folyamatban vannak, és őszre elkészül a tájépítészek tervei alapján a tereprendezés is. Mindezek mellett a beruházó folytatja az úgynevezett „nem közvetlenül a távvezeték alatti alternatív élőhelyek” kialakítását is. A Magyarország és Szlovénia közötti Hévíz–országhatár–Pince–Cirkovce 400 kilovoltos nemzetközi távvezeték projekt az uniós energiapolitikai célok szempontjából is jelentős, ezért szerepelt az úgynevezett közös érdekű projektek listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!