Mezőgazdaság

2021.09.14. 19:00

Esőre vár a termés

A napos, napközben meleg időben jól lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal.

Pap Gyula

20210727 Csorvás Kovács Róbert főmezőgazdász agronómus a kukorica és a napraforgó állapotát nézi a csapadékhiány miatt. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Imre György

– Jelenleg a megyében sok helyen a talaj-előkészítés folyik, de már elkezdődött az őszi búza vetése is – tájékoztatott Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Folyamatos a szerves trágya kijuttatása a földekre. A repcét már mindenhol elvetették, erre jól jönne egy kis csapadék – jelezte a megyei elnök. A talajmunkálatoknak sem ártana, mert így a kultivátorok rögösítik a talajt. Sok helyen már a napraforgó betakarítása is elkezdődik – tudtuk meg.

Vegyes a kép

A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán. Júliusban és augusztusban is 100- 100 milliméter csapadék lenne az optimális egy átlagosan esős június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb volt az ideálisnál, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó többnyire a citromérés-növényszáradás, a kukorica pedig a viaszérés, teljes érés fenológiai fázisában jár. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kiégett kukorica is van.

Miskolc térségében, ahol jóval több csapadék hullott, még zöldebbek a táblák. Napraforgóból is vegyes a kép a nyári csapadék függvényében.

Az agrometeorológia előrejelzése alapján összességében mindenütt a talajok további száradására, a csapadékhiány fokozódására lehet számítani.

(A borítóképen: A kapott csapadéktól függ, jó lesz-e a kukoricatermés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!